Stiri de ultima ora

EXCLUSIV: ALTĂ CONSULTARE AMNEZICĂ MARCA PRIMĂRIA PITEȘTI

EXCLUSIV: ALTĂ CONSULTARE AMNEZICĂ MARCA PRIMĂRIA PITEȘTI
Local
Citiți și: UN ALT SCANDAL IMOBILIAR DIN GĂVANA RISCĂ SĂ AJUNGĂ ÎN INSTANȚĂ. PRIMĂRIA, ACUZATĂ CĂ MINTE ÎN RAPORTUL DE INFORMARE

Ce au, printre altele, în comun aceste scandaluri sunt plângerile venite din partea vecinilor viitoarelor noi construcții, vecini pe care Primăria Pitești tot „uită” să-i consulte, avizând planuri de urbanism și autorizând pe bandă rulantă proiecte de multe ori contestabile.

Cum se face că sunt consultați public – și foarte convenabil – piteșteni morți, care, ce să vezi, n-au nimic de obiectat (cazul concret al noului bloc din B-dul. I.C. Brătianu, în care Primăria Pitești a trimis notificare tocmai unei persoane decedate, dar a „omis” să-i consulte pe toți locatarii vii ai blocului vecin, care au ajuns în cele din urmă să ceară ajutorul Avocatului Poporului ca să-și spună obiecțiile)?!

Cum se face că în cazul viitorului bloc din strada Gârlei (proiectul unui cunoscut om de afaceri piteștean), vecinii se plâng că au primit abia pe ultima sută de metri, în pragul sărbătorilor de iarnă, notificările așa zisei consultări și n-au mai apucat să-și exprime punctul de vedere?! (detalii AICI )

Cum se face că în cazul deja ridicatului bloc de pe strada Mircea Eliade din Găvana, Primăria Pitești a uitat să-i consulte tocmai pe vecinii care aveau obiecții față de noul imobil (detalii AICI ), a cărui autorizație de construire a fost atacată în instanță de Instituția Prefectului tocmai pe probleme de legalitate, și tot în același cartier, autoritatea publică locală a aplicat rețeta similară de consultare publică îndoielnică și în cazul proiectului de pe strada Mioarei (detalii AICI) , față de care vecinii au ridicat obiecții?!

Consultare pe sărite

Ei bine, cel mai recent scandal imobiliar, în care au fost sesizate deja ISC (Inspectoratul Regional în Construcții – Ploiești) și Instituția Prefectului, pleacă, uimitor sau nu, de la aceeași problemă: o consultare publică la care vecinii care ar putea avea obiecții sunt săriți din schemă.

Mai exact, pe un teren din Str. Fântânii Nr. 39, situat într-o zona de case, noii proprietari doresc să dărâme vila existentă (foto sus: clădirea verde) și să ridice, printre imobile cu regim mic de înălțime (case), un bloc P+4E.

La o asemenea inițiativă investițională, Primăria Municipiului Pitești era obligată să efectueze, ca în toate noile proiectele imobiliare, o consultare publică în care cei posibil afectați de noua construcție, vecinii, în special, să comunice obiecțiile sau observațiile lor, pe care autoritatea publică să le analizeze și să le consemneze într-un raport.

Teoretic, procedura a fost bifată de autoritatea publică locală.

Practic, oamenii spun că n-au văzut nici măcar clasicul panou care se montează în astfel de situații.

„Toată procedura de implicare și consultare a publicului a fost îndeplinită doar parțial și astfel încât ambele părți, să fie <> în cazul unui eventual litigiu sau control”,  spune Marian Ionescu, unul dintre vecini.

„Nici în prezent nu există un astfel de panou”

Primăria Municipiului Pitești invocă faptul că la dosar există 4 fotografii din unghiuri diferite care fac dovada amplasării panoului de informare și consultare a publicului.

„Noi, proprietarii caselor învecinate nu am văzut nici un astfel de panou și suntem convinși că acesta a fost pus poate doar pentru câteva minute astfel încât inițiatorul proiectului să poată face cele 4 poze, pe care trebuia să le depună la Primăria Municipiului Pitești, ca dovadă a informării și consultării publicului. Nici în prezent nu există un astfel de panou în fața terenului respectiv”, mai spune petentul. 

„Primăria Municipiului Pitești a răspuns doar unui vecin”

Deși conform legislației în domeniu, Primăria Municipiului Pitești trebuia să notifice în scris toți proprietarii caselor învecinate și să le acorde un termen pentru exprimarea opiniei cu privire la acest proiect, un singur vecin a primit o astfel de notificare.

„Este vorba doar de cel care este și în relații de prietenie cu inițiatorul proiectului”, mai spune Marian Ionescu.

Oamenii cer Primăriei să facă dovada trimiterii sau primirii acestor documente

Vecinii care au aflat întâmplător despre această notificare, au formulat în scris mai multe adrese, prin care au adus la cunoștința Primăriei Municipiului Pitești că ei nu au primit nici o înștiințare în acest sens, că termenul pentru exprimarea opiniei era aproape de expirare și că nu sunt de acord cu derularea acestui proiect.

„În continuare, Primăria Municipiului Pitești a răspuns doar unui vecin și nu tuturor celor care au depus adresele menționate mai sus, însă, surprinzător, când persoanele în cauza s-au prezentat la Primăria Municipiului Pitești pentru a cere explicații, la dosarul proiectului erau înștiințări și răspunsuri la adresele depuse cu numele tuturor vecinilor implicați. Primăria Municipiului Pitești nu a putut face și dovada trimiterii sau primirii acestor documente. Îi cerem public să o facă!”, mai spune Marian Ionescu.

Proprietarii caselor învecinate au reușit să conteste derularea acestui proiect înainte de expirarea termenului legal aferent implicării și consultării publicului, motivând că acest proiect le va aduce atingere intimității personale, că le poate pune în pericol stabilitatea și siguranța caselor din imediata vecinătate și că le va umbri casele și le va scădea valoarea pe piață.

„Primăria Municipiului Pitești sfidează total opinia noastră întrucât a acordat deja Certificatul de Urbanism și a modificat Planul Urbanistic Zonal care era de case cu regim mic de înălțime, astfel încât să poată acorda autorizația. Probabil e o practică a Primăriei Municipiului Pitești de a informa sau consulta doar pe cine doresc dezvoltatorii probabil și NU pe toți vecinii care ar putea fi prejudiciați printr-un astfel de proiect”, mai spune petentul.

Legea Nr. 50/1991 prevede, printre altele, că „acordul vecinilor, conform prevederilor legale în vigoare, exprimat în formă autentică, este necesar pentru construcțiile noi, amplasate adiacent construcțiilor existente sau în imediata lor vecinătate”.

„În cazul nostru, Primăria Municipiului Pitești nu doar că nu a informat și consultat toții proprietarii caselor învecinate, dar nici n-a solicitat acordul în formă autentică, așa cum prevede legea”, mai spune bărbatul.

În schimb, Primăria spune că a efectuat procedura așa cum cere legea și că l-ar fi consultat inclusiv pe petent (foto jos: extras din răspunsul transmis petenților).

Menționăm că Marian Ionescu nu este singurul vecin al viitoarei construcții care a depus sesizări la instituțiile abilitate să ia măsuri.

Iată și punctul de vedere al Primăriei Pitești exprimat  în decembrie 2019, când încă arhitect șef al instituției era Cătălin Ghiță:

Deocamdată, proiectul nu a fost supus avizării Comisiei Tehnice de Urbanism, însă Primăria spune că dacă propunerea investițională va fi aprobată în Consiliul Local Pitești, beneficiarul va putea demara procedura de obținere a autorizației de construire.

Iată și un răspuns mai recent al autorității publice locale, transmis petentului pe 29 ianuarie 2020:
epitesti.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus