Stiri de ultima ora

Studiu amanuntit: ce stare si caracteristici are piata de publicitate online din Romania

Studiu amanuntit: ce stare si caracteristici are piata de publicitate online din Romania
IT & Media
Cele mai putin folosite metode de promovare sunt RSS feed-ul sau fluxul de stiri (2,9%), word-of-mouth-ul (4,5%) si programele de afiliere(5,1%).

Adresand aceeasi intrebare reprezentantilor agentiilor, dar cu variante de raspunsusor diferite, studiul a releval ca cei mai multi dintre clientii acestora prefera pay-per-click marketingul si SEO (in aceeasi masura – 19,7%), e-mail marketingul (17,1%), social media (15,1%) si display-ul (10,1%), adica promovarea prin bannere pe site-uri sau bloguri cunoscute. Cel mai putin utilizate sunt mobile marketing (3,9%) si afilierea (4,9%).

Cercetarea a fost realizata pe un esantion de 251 de respondenti, 160 de clienti care folosesc servicii de online marketing si 91 de reprezentanti ai agentiilor care ofera astfel de servicii. Ca instrumente de cercetare au fost folosite doua chestionare cu intrebari inchise, administrate online, atat cu varianta unica de raspuns, cat si cu raspuns multiplu. Cele doua chestionare – cel adresat clientilor si cel adresat agentiilor – au avut continut diferit, numai o parte din intrebari fiind asemanatoare.

Studiul a fost realizat de catre Asociatia SEMRo avand ca obiectiv principal intelegerea si descrierea starii si a caracteristicilor pietei de online din Romania. Dintre firmele participante la studiu, aproape jumatate isi desfasoara activitatea in Bucuresti (48,8%) si 11,9% in orase mici din tara. Restul de 38.4% isi desfasoara activitatea in orase mari, resedinte de judet, din Romania.

In ceea ce priveste investitiile facute in marketing in anul 2012, cei mai multi dintre respondenti (50%) au declarat ca au investit mai putin de 5000 de euro si cei mai putini (2,6%) au investit mai mult de 500.000 de euro.

In ceea ce priveste cifra de afaceri inregistrata in anul 2012, mai mult de jumatate dintre agentiile participante la studiu au avut mai putin de 100.000 de euro, 16,5% au avut cifra de afaceri intre 100.000 de euro si 500.000 de euro si cele mai putine (2,2%) au inregistrat mai mult de 1.000.000 de euro.

Online vs. Offline

Aceasta sectiune se concentreaza pe evaluarea comparativa a utilitatii percepute a serviciilor de promovare offline si online. Avand in vedere obiectivele specifice de promovare ale firmelor, acestea urmaresc, in mod evident, eficienta si utilitatea diferitelor canale de promovare in atingerea obiectivelor stabilite.

Urmatorul grafic arata cat de utile considera clientii a fi diferite mijloace de promovare offline si online. Implicit, serviciile considerate cel mai utile pot fi gandite si ca serviciile in care clientii au cea mai mare incredere atunci cand doresc promovarea afacerilor proprii.
www.wall-street.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus