Stiri de ultima ora

O comoară de acum 400 de ani, descoperită la bordul unei epave din Dunăre 

O comoară de acum 400 de ani, descoperită la bordul unei epave din Dunăre 
IT & Media
Un tezaur constând în circa 2.000 de piese de aur şi argint a fost găsit la bordul unei epave din secolul al XVIII-lea, descoperită în Dunăre de arheologi după scăderea considerabilă a nivelului apei.

Au fost găsite aproximativ 2.000 de monede, precum şi arme, lănci, ghiulele, săbii şi alte spade , a declarat Katalin Kovács, arheolog la Muzeul Ferenczy din Szentendre, în apropiere de Budapesta.

Obiectele au fost descoperite săptămâna aceasta în Erd, la sud de Budapesta, unde arheologii lucrau joi contra cronometru pentru a recupera cât mai multe dintre obiecte înainte de creşterea iminentă a nivelului apei.

Ca multe alte cursuri de apă din Europa, Dunărea este la cel mai scăzut nivel după un episod prelung de secetă. Nivelul său a scăzut la 38 centimetri în Budapesta, un record istoric ce afectează navigaţia fluvială.

Comoara din Erd a fost găsită la bordul unei nave comerciale a cărei naţionalitate nu a fost încă stabilită, au indicat arheologii. Acesta include monede de aur şi argint, printre care se află ducaţi şi penny.

"Piesele sunt în proporţie de 90% străine şi datează din perioada 1630 - 1743", a precizat arheolog Balázs Nagy, subliniind că acestea au fost realizate în Olanda, Franţa, Zurich şi la Vatican .

Ajutaţi de scafandri şi drone, arheologii trebuie să aducă la suprafaţă cât mai multe dintre obiectele descoperite până când va avea loc o creştere considerabilă a apelor Dunării.
www.yoda.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus