Stiri - Editia din date de 16-04-2018

Arhiva stiri din data de:
16-04-2018 Stiri de ultima ora din

NASA lanseaza un nou telescop spatial, care va cauta exoplanete pe care poate exista viata

IT & Media
NASA va incerca sa lanseze luni seara un nou telescop spatial, construit cu scopul de a identifica planete de marimea Terrei si care ar putea sa sustina viata.

Noul telescop spatial american, Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS), urmeaza sa fie lansat in spatiu la ora 22:32 GMT, de la baza Cape Canaveral din Florida, cu ajutorul unei rachete din gama Falcon 9, construita de compania SpaceX.

Pe parcursul urmatorilor doi ani, misiunea acestui telescop spatial - construit cu un buget de 337 de milioane de dolari - va fi aceea de a scana peste 200.000 de stele aflate la distante relativ apropiate in raport cu Soarele si care, din acest motiv, se numara printre cele mai stralucitoare de pe cer, cu scopul de le gasi pe acelea dintre ele care detin planete in jurul lor.

La fel ca predecesorul sau, Kepler, primul telescop de acest tip, lansat in 2009 de agentia spatiala americana, TESS va utiliza metoda tranzitului, detectand exoplanete atunci cand ele trec - tranziteaza - prin fata stelelor in jurul carora orbiteaza, estompand temporar lumina emisa de acestea. Metoda permite, printre altele, deducerea marimii, a masei si a orbitei unei exoplanete.

Potrivit NASA, TESS va putea sa descopere in acest fel aproximativ 20.000 de exoplanete, din care o cincime ar putea avea marimi comparabile cu cea a Terrei si aproape 500 vor fi de doua ori mai mari decat planeta noastra. 

"Am putea chiar sa gasim planete pe orbitele unor stele care pot fi vazute cu ochiul liber", a declarat duminica in fata reprezentantilor presei Elisa Quintana, cercetatoare care participa la programul TESS. "In urmatorii ani, vom putea, probabil, sa identificam o stea stiind cu siguranta ca ea are pe orbita sa o astfel de planeta", a adaugat aceeasi cercetatoare. 

In urma cu cateva decenii, ideea de a gasi planete locuibile reprezenta o pura fantezie, a subliniat Paul Hertz, directorul departamentului de astrofizica din cadrul NASA. 

"Oamenii s-au intrebat dintotdeauna daca suntem singuri in Univers si pana acum 25 de ani singurele planete pe care le cunosteam erau cele opt din Sistemul Solar", a adaugat Paul Hertz cu o zi inainte de lansarea misiunii TESS

"De atunci, am gasit mii de planete pe orbitele altor stele, iar noi credem ca toate stelele din galaxia noastra trebuie sa aiba familii proprii de planete", a mai spus acelasi cercetator. 

Misiunea Kepler a permis deja descoperirea a 2.300 de noi exoplanete, confirmate de alte telescoape. TESS va analiza o zona de pe bolta cereasca de 350 de ori mai vasta. 

Etapa urmatoare va consta - pentru telescoapele terestre si spatiale - in observarea si mai amanuntita a planetelor ce vor fi astfel detectate.

Telescopul spatial James Webb, succesorul telescopului Hubble, a carui lansare este prevazuta pentru anul 2020, va putea, probabil, sa detecteze semnaturile moleculare din atmosferele exoplanetelor, inclusiv semnale care ar putea sa ateste prezenta vietii.

"TESS reprezinta o punte intre ceea ce am invatat deja despre exoplanete si ceea ce vom invata in viitor despre ele", a declarat Jeff Volosin, director de proiect la Centrul Goddard pentru zboruri spatiale din cadrul NASA.

"Ne ofera speranta ca vom putea sa identificam intr-o buna zi, in deceniile urmatoare, conditii potentiale de existenta a vietii in afara Sistemului Solar", a adaugat acelasi specialist. Articole similare :
27
feb.
nasa a anuntat ca a descoperit 715 exoplanete noi
Monden
NASA a anuntat miercuri descoperirea a 715 noi exoplanete planete aflate in afara Sistemului nostru Solar , gratie telescopului spatial Kepler, informeaza AFP. Gratie acestor noi descoperiri, numarul de...

16
apr.
nasa va analiza 20000 de planete pentru a le identifica pe cele care pot sustine viata
Actualitate
NASA va încerca să lanseze luni seară un nou telescop spaţial ce a fost construit cu scopul de a identifica planete de mărimea Terrei şi care ar putea să susţină...

17
apr.
 vanatorul de planete gata sa iasa in spatiu de ce a decis nasa sa amane lansarea infografie
Stiinta-sanatate
Racheta Falcon 9 aşteapta unda verde pentru a propulsa în spaţiu noul telescop TESS Foto space NASA a amânat pentru miercuri lansarea noului său telescop spaţial, TESS, care are misiunea...

18
aug.
nasa a renuntat la incercarile de reparare a telescopului spatial kepler
IT & Media
Functionarea telescopului spatial Kepler, lansat cu scopul de a descoperi exoplanete capabile sa intretina viata, este compromisa, intrucat sistemul sau de pozitionare este avariat si nu mai poate fi reparat,...

24
iul.
anuntul pe care omenirea il astepta de 20 de ani cercetatorii au descoperit o planeta asemanatoare terrei
IT & Media
O echipa de astronomi a anuntat joi descoperirea, prin intermediul telescopului orbital Kepler, apartinand NASA, a unei exoplanete foarte asemanatoare Pamantului, Kepler 452b, probabil cea mai asemanatoare dintre toate exoplanetele...

comments powered by Disqus
Foto:


Evaluare/reevaluare active Wagner Invest Evaluare/reevaluare active Wagner Invest
Evaluare/reevaluare active
www.wagnerinvest.ro
Ultimele stiri : IT & Media:
Artilcole stiri grupate pe subiecte