Stiri de ultima ora

Imagini tulburătoare surprinsă în zona interzisă de la Fukushima. Ce se întâmplă cu animalele sălbatice?

Imagini tulburătoare surprinsă în zona interzisă de la Fukushima. Ce se întâmplă cu animalele sălbatice?
IT & Media
În 2011, în urma unui cutremur puternic, un tsunami a lovit centrala nucleară de la Fukushima, producând un dezastru similar celui de la Cernobîl.

Oamenii de știință au filmat și fotografiat în acest fel peste 20 de specii de animale sălbatice, care trăiesc foarte aproape de reactorul nuclear dezafectat.

Printre animalele identificate de experții de la Universitatea din Georgia, SUA, se numără mistreți, macaci, vulpi, ratoni, fazani, iepuri, căprioare.

„Acest studiu aduce prima dovadă că multe specii de animale sălbatice trăiesc acum în Zona Interzisă Fukushima, deși aceasta este în continuare contaminată radiologic”, a declarat profesorul James Beasley, de la Universitatea din Georgia.

Toate aceste specii, care de obicei evită apropierea de oameni, par să prospere în această zonă tocmai pentru că aici nu mai locuiește nimeni. Locuitorii au fost evacuați la scurt timp după accidentul nuclear și încă nu se pot întoarce.

Mistreții, spre exemplu, au fost văzuți foarte des chiar în cea mai contaminată regiune și mai puțin în regiunile cu radiații mai slabe, dar mai apropiate de localități. Practic, în cazul acestor specii, activitatea umană s-a dovedit a fi mai nocivă decât expunerea la radiații.

Din păcate însă, cercetătorii nu au cum să afle cât de sănătoase sunt animalele fotografiate. Imaginile arată însă o activitate aparent normală a acestor specii, scrie Daily Mail.
www.yoda.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus