Stiri de ultima ora

Google, Intel și Qualcomm rup parteneriatele de afaceri cu Huawei. Ce înseamnă asta pentru utilizatori

Google, Intel și Qualcomm rup parteneriatele de afaceri cu Huawei. Ce înseamnă asta pentru utilizatori
IT & Media
Donald Trump a interzis grupurilor americane să facă comerţ în telecomunicaţii cu companii străine considerate periculoase pentru securitatea naţională.

Gigantul american Google, al cărui sistem de operare mobil Android echipează imensa majoritate a smartphone-urilor în lume, a anunţat că începe să-şi suspende relaţiile cu compania chineză de telecomunicaţii Huawei, care face parte dintre cele considerate "riscante" de autoritățile de la Washington.

Pe fondul tensiunilor comerciale cu Beijingul, preşedintele american Donald Trump a interzis săptămâna trecută grupurilor americane să facă comerţ în telecomunicaţii cu companii străine considerate periculoase pentru securitatea naţională, o măsură ce vizează în special Huawei, gigantul chinez de telecomunicaţii, considerat "oaie neagră" de către Washington.

Grupul figurează pe o listă de companii suspecte cu care nu se poate face comerţ decât după ce se obţine unda verde de la autorităţi, stabilită de Departamentul de Comerţ al Statelor Unite.

"Ne vom conforma acestui decret şi îi vom examina implicaţiile", a declarat Google într-un e-mail către AFP.

Implicaţiile pot fi importante deoarece, la fel ca toate grupurile tehnologice, Google trebuie să colaboreze cu producătorii de smartphone-uri pentru a-şi face sistemele compatibile cu telefoanele.

Astfel, Google va trebui să oprească activităţile ce implică transfer de tehnologii care nu sunt publice (adică cele "open source"), ceea ce ar forţa producătorul chinez să utilizeze doar versiunea "open source" de la Android, potrivit unei surse apropiate acestui dosar.

Huawei nu va mai putea accesa aplicaţiile şi serviciile proprietatea Google, precum Gmail, de exemplu. Solicitat de AFP să-şi exprime poziţia, Huawei nu a răspuns. El a denunţat săptămâna trecută "restricţii nerezonabile care vor încălca drepturile" grupului chinez.

De asemenea, producătorii de procesoare Intel, Qualcomm și Broadcom s-au alăturat acestui embargo și nu vor mai furniza componente pentru compania chineză. Decizia lor a fost urmată și de Infineon Technologies, Micron Technology și Western Digital, acestea din urmă fiind furnizori de microprocesoare pentru memorie.

Din fericire, potrivit publicației The Verge, Huawei are deja un stoc destul de mare de procesoare, pentru a-și putea continua producția timp de cel puțin 3 luni.

De altfel, Huawei produce propriile sale procesoare pentru telefoanele inteligente (Kirin), dar Intel asigura procesoare și servere pentru laptopuri, iar Qualcomm livra modemuri și diferite alte procesoare pentru compania chineză.

Huawei dezvoltă acum propriul sistem de operare la alternativă la Android pentru smartphone și la Windows pentru laptopuri, deoarece este posibil ca în curând și Microsoft să se alăture acestui embargo.

Rămâne de văzut dacă și Europa va lua măsuri de acest fel împotriva companiei chineze. Deocamdată utilizatorii care au dispozitive Huawei nu vor fi afectați, dar, dacă această interdicție va fi menținută mai mult timp este posibil să apară efecte nedorite.

Compania cu sediul în Shenzen (sudul Chinei) este de mult timp monitorizată de autorităţile americane, care o suspectează de spionaj în folosul Beijingului, ceea ce ar fi contribuit în mare măsură la spectaculoasa sa expansiune internaţională.

În primul trimestru, Huawei a vândut 59,1 milioane de smartphone-uri, adică o cotă de piaţă de 19%, mai mult decât grupul american Apple, dar încă în spatele liderului, sud-coreeanul Samsung. Huawei este unul dintre lideri în 5G, noua generaţie de internet mobil în curs de introducere.
www.yoda.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus