Stiri - Editia din date de 11-01-2019

Arhiva stiri din data de:
11-01-2019 Stiri de ultima ora din

Fizicieni: Găurile negre pot fi portaluri către alte DIMENSIUNI

IT & Media
Dacă o gaură neagră este suficient de mare şi se roteşte suficient de repede, o navă ar putea avea un drum lin chiar până în centrul ei, fără să fie distrusă, au indicat nişte fizicieni ai Universităţii Massachusetts Dartmouth, într-un studiu publicat în publicată în Physical Review D., relatează Futurism .

Fizicienii au ajuns la aceste concluzii în urma unor simulări care au arătat că centrul găurilor negre mari, care se şi rotesc rapid, este mai slab decât centrul altor tipuri de găuri negre. De fapt, centrul unei astfel de găuri negre (denumit "singularitate") ar putea fi atât de slab, încât o navă ar putea ajunge în acel punct fără să fie distrusă. Iar pasagerii de la bord nici măcar nu ar simţi forţele exercitate de gaura neagră.

Părerea general acceptată în momentul de faţă este ca orice ajunge în centrul unei găuri negre este distrus în totalitate.

"Unul dintre cele mai apreciate scenarii SF este utilizarea unei găuri negre drept portal către o altă dimensiune, timp sau univers", a precizat Gaurav Khanna, unul dintre fizicienii implicaţi în conceperea studiului.

"Acea fantezie ar putea fi mai apropiată de realitate decât ne-am imaginat anterior", a adăugat fizicianul.

Nu este prima dată când un grup de fizicieni teoretizează că găurile negre ar putea servi drept portale pentru călătorii interdimensionale. 

Potrivit cunoştinţelor actuale, o gaură neagră este o regiune în spațiu şi timp cu o forță gravitațională atât de mare încât nici lumina nu poate scăpa de ea - particulele de lumină au o viteză de aproximativ 299.792.458 metri pe secundă.

Găurile negre pot avea mase diferite. Există găuri negre cu doar trei mase solare (cele mai mici), şi există găuri supermasive cu patru milioane de mase stelare. Un astfel de exemplu este Sagittarius A*, gaura neagră supermasivă aflată în centrul galaxiei noastre, Calea Lactee.

Există, însă, şi găuri negre mult mai mari, ce intră în categoria "ultramasivă", aşa cum este TON 618, care are aproximativ 66 de miliarde de mase solare. Aceasta este, de altfel, şi cea mai mare gaură neagră descoperită până acum.

Foto: Locația aproximativă a Sagittarius A*, gaura neagră supermasivă din centrul Căii Lactee (sursă foto: NASA)Articole similare :
06
sep.
o gaura neagra uriasa a fost descoperita in mijlocul caii lactee este de 100 de mii de ori mai mare decat soarele
Stiinta-sanatate
În apropiere de centrul Căii Lactee a fost descoperită o nouă gaură neagră de 100 de mii de ori mai mare decât Soarele. Dacă descoperirea va fi confirmată, aceasta ar...

13
ian.
nasa imaginea saptamanii o galaxie supermasiva observata prin intermediul telescopului hubble
Actualitate
Orientarea acestei structuri galactice dezvăluie faptul că este vorba de o galaxie spiralată. Un disc plat care înconjoară strălucitorul nucleu galactic în centrul căruia se află o gaură neagră supermasivă....

02
iun.
ton 618 cea mai mare gaura neagra descoperita pana acum
Stiinta-sanatate
Se află la o distanţă de aproximativ 10 miliarde de ani lumină cât i a trebuit luminii să ajungă la Pământ şi este cel mai strălucitor quasar cunoscut. De fapt, este...

30
iul.
anunt important al fizicienilor despre teoria relativitatii formulata de albert einstein
IT & Media
Observarea unei stele îndepărtate testează încă o dată cea mai cunoscută teorie a lui Einstein. Albert Einstein are dreptate încă o dată o predicţie a teoriei sale a relativităţii generale...

29
mai.
exista o gaura de vierme in centrul galaxiei noastre argumentele acestei teorii controversate
Stiinta-sanatate
Doi fizicieni au o explicaţie controversată pentru fenomenele care sunt observate în centrul galaxiei noastre, în zona Sagittarius A, care este considerată o gaură neagră uriaşă. Ei susţin că aceasta...

comments powered by Disqus
Foto:


Evaluari pentru impozitare Wagner Invest Evaluari pentru impozitare Wagner Invest
Evaluari pentru impozitare
www.wagnerinvest.ro
Ultimele stiri : IT & Media:
Artilcole stiri grupate pe subiecte