Stiri de ultima ora

Cum funcționează cel mai mare service autorizat Samsung și ce probleme au românii cu telefoanele lor?

Cum funcționează cel mai mare service autorizat Samsung și ce probleme au românii cu telefoanele lor?
IT & Media
Cel mai mare service Samsung din România a lansat serviciul – Reparații într-o oră în 2012 pentru telefoane mobile și televizoare, iar dacă este vorba despre un produs care necesită un timp mai îndelungat pentru reparație, se înlocuiește produsul temporar până ce reparația a fost completă. Service-ul este structurat în mai multe zone diferite, cu o zonă de predare a produselor care trebuie rezolvate, o zonă de ridicare a produselor, precum și un spațiu de așteptare cu fotolii și canapele. Clienții urmăresc în timp real evoluția reparației pe monitoarele special amenajate, iar pentru cei care doresc să vadă la lucru cea mai nouă tehnologie Samsung, s-a amenajat o zona expozițională în care se găsesc cele mai noi produse lansate de sud coreeni. Zona de așteptare este delimitată de zona pentru reparație de un panou de sticlă, astfel încât ai acces vizual oricând la reparația produsului tău. Totodată, pentru a facilita accesul la toate întrebările sau informațiile legate de dispozitivele Samsung, a fost creată zona Galaxy Info, o zonă special dedicată asistenței tehnice suplimentare în care un reprezentat Samsung oferă detalii despre aplicații, setări, software, diagnosticare etc. Aveam în gând de ceva vreme să intrăm într-un service și să vedem care sunt cele mai frecvente reparații la telefoanele pe care românii le efectuează, care sunt costurile de înlocuire a unor componente originale, cum se desfășoară reparațiile într-un service autorizat și ce riști dacă mergi la buticul din colț care repară telefoane. De altfel, sunt și multe mituri pe care încercăm să le demontăm cu ajutorul celor doi reprezentanți ai service-ului Samsung.

De ce costă atât de mult înlocuirea unui display? “O chestie foarte importantă este faptul că la înlocuirea unui display dintre modelele flagship nu schimbăm doar sticla, ci avem un întreg modul format din ramă, baterie, display, difuzor și alte componente” ne-a spus Ciprian Bunda, General Manager al service-ului ESD ROM. Se schimbă și bateria pentru că în momentul înlocuirii acestui modul bateria este lipită și dacă o desprinzi există riscul ca ea să se deterioreze fizic. Pe de altă parte, dacă ai nevoie să schimbi doar bateria nu ți se va înlocui acest modul cu totul. Costurile de înlocuire au crescut și datorită materialelor din care este realizat acum un telefon, preponderent aluminiu și sticlă, iar calitatea construcției crește procesul de reparație, precum și nivelul materialelor care trebuie să fie înlocuite.

Cele mai des reparații care se efectuează în service-ul Samsung situat în Iuliu Maniu (București) sunt legate de display, cu o pondere de aproximativ 70%, iar diferența de procente până la 100% este împărțită între schimbările de baterie, probleme de cameră și difuzo

are sau problemele de software sau accesorii. “Samsung și-a schimbat enorm nivelul de calitate, produsele sunt net superioare față de acum câțiva ani, iar ultimele telefoane sunt mai rezistente atât la nivel hardware, cât și software”, punctează Ciprian Bunda. “În plus, ceea ce face Samsung pentru utilizatorii care ajung în service-uri este să pună la dispoziție o serie de unelte care ne ajută să le reparăm mai bine și mai repede, indiferent că este vorba despre hardware sau software. Calitatea reparației a crescut, sunt niște lucruri care se îmbunătățesc continuu, iar asta este o chestie extraordinară”.

Ce unelte folosește Samsung pentru toate service-urile autorizate? De exemplu, dacă vorbim despre schimbarea unui display, terminalul nu va fi  trimis “ca reparat” imediat după ce i s-a schimbat modulul de display. Dacă un telefon cu display-ul spart ajunge în service din cauza unei căzături există posibilitatea să mai existe și alt defect, iar prima etapa este diagnosticarea, iar după înlocuirea display-ului telefonul trece prin test denumit Galaxy Diagnostic, în care produsul este testat complet, atât hardware, cât și software. În service-ul Samsung Plaza există câteva stații care updatează telefonul la cea mai recentă actualizare software doar prin conectarea unui cablu USB.

Atâta timp cât se utilizează un service autorizat nu vor exista probleme. Circulă zvonuri că după o înlocuire de display telefonul nu mai este etanș conform standardului de protecție împotriva apei și a prafului (IP68 la Galaxy Note 9, de exemplu). Testul final Galaxy Diagnostic include un test de presiune, iar pe lângă principalele probleme legate de display, sonerie sau alte funcționalități se testează și etanșeitatea. Service-urile autorizate folosesc câteva aparate cu care un produs se desface, nu se desfac artizanal cu o șurubelniță sau cu o pană, ci produsul se încălzește pentru a dezlipi adezivul. “Este foarte important ca acel adeziv să nu se pună rece, ci în momentul în care s-a încălzit se bagă într-un cuptor sau într-o presă caldă după care  este presat. Dacă produsul nu trece testul de presiune se reia procesul de înlocuire al display-ului pentru că înseamnă că procesul de lipire nu a fost corect. Dacă nu trece testul se înlocuiește complet kit-ul, nu

se refolosește. Când testul confirmă că produsul este complet etanș atunci primește verdictul reparat”, completează Mihai Oleinic, Operational Manager în cadrul ESD Rom. Absolut toate centrele autorizate Samsung lucrează după același proces, iar Samsung Plaza este diferit datorită capacității mai mari de primire, datorită locației care a fost împărțită mai bine și datorită serviciului de reparație într-o oră. Serviciul este disponibil atât pentru telefoane și tablete, cât și pentru televizoare.

Dacă un produs nu poate fi reparat într-o oră se primește un alt produs temporar, pe perioada reparației. O problemă pe care service-urile autorizate și producătorii o semnalează este utilizarea buticurilor de reparații de la colțul blocului. Samsung nu recomandă așa ceva. În primul rând, costul mai mare al unui display vine de la schimbarea unui modul întreg, așa cum am menționat mai sus, care este cam 60% din valoarea totală a telefonului.  În plus, mai sunt clienți care merg să schimbe doar sticla, apar probleme și vin apoi într-un service autorizat. Din păcate,  produsul iese din garanție atunci când asupra produsului s-a intervenit pentru că este foarte ușor să îți dai seama dacă piesa nu este originală. Aici apare un conflict, iar clientul final are de suferit pentru că nu mai are garanție și ajunge să plătească un service autorizat și unul neoficial.
www.connect.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus