Stiri de ultima ora

Cum arată noul sarcofag de 1,5 miliarde de euro construit în jurul reactorului de la Cernobîl

Cum arată noul sarcofag de 1,5 miliarde de euro construit în jurul reactorului de la Cernobîl
IT & Media
O nouă structură construită pentru a securiza reactorul nuclear de la Cernobîl a fost prezentată recent presei.

Reactorul nr. 4 al centralei nucleare din Ucraina a explodat pe 26 aprilie 1986, iar de atunci oamenii au încercat să găsească metode pentru a proteja, pe cât posibil, împrejurimile de urmările dezastrului.

Pentru că vechiul sarcofag montat de sovietici pentru a ține sub control radiațiile din reactor a fost parțial distrus și nu mai este eficient, s-a început realizarea unui alt scut de protecție.

Construirea noului sarcofag a durat 9 ani, a fost realizată sub supravegherea strictă a Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare și a costat peste 1,5 miliarde de euro.

Proiectul a fost susținut financiar de 45 de state, de Uniunea Europeană, dar și de Banca Europeană, care a donat 715 milioane de lire din resurse proprii.

În jurul structurii a fost pus la punct un adevărat „adăpost nuclear” care a costat, în plus, aproximativ 700 de milioane de lire, fiind cea mai mare structură terestră de acest tip construită vreodată.

„A fost un proiect extrem de lung”, a declarat pentru Metro Balthasar Lindauer, directorul Departamentului pentru Securitate Nucleară al Băncii. Acesta a explicat că studiile preliminare au început în 1998, iar contractul a fost încheiat în 2007.

Una dintre țările cu cea mai mare contribuție a fost chiar Ucraina, care a acordat 100 de milioane de euro cash pentru dezvoltarea proiectului, punând la dispoziție experți și personal de lucru, a mai spus Balthasar Lindauer.

Noul sarcofag, construit de consorţiul francez Novarka, format din grupurile Bouygues şi Vinci, are o înălţime de 108 metri şi cântăreşte 36.000 de tone. 

Construcția ar trebui să reziste timp de 100 de ani și va permite dezmembrarea structurii precedente instalate de sovietici. 
www.yoda.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus