Stiri - Editia din date de 13-02-2018

Arhiva stiri din data de:
13-02-2018 Stiri de ultima ora din

Cresterea nivelului marilor se accelereaza. Care va fi situatia peste cativa ani

IT & Media
Cresterea nivelului oceanului planetar se accelereaza, iar nivelul apei ar putea urca cu 65 de centimetri pana la finalul secolului. 

Ritmul anual al cresterii nivelului oceanelor, care este in prezent de aproximativ 3 milimetri, s-ar putea tripla si ajunge la 10 milimetri in plus in fiecare an pana in 2100, potrivit datelor publicate de revista Academiei americane de stiinte (PNAS).

Rezultatele acestei cercetari se bazeaza pe datele colectate cu ajutorul satelitilor pe o perioada de 25 de ani si sunt aproximativ in acord cu estimarile raportului AR5 (prezentat in 2014) al grupului de experti pe probleme de clima al ONU (GIEC) .

Aceasta accelerare, provocata in principal de topirea rapida a ghetarilor din Groenlanda si Antarctica, poate dubla cresterea totala a nivelului oceanelor pana in 2100, spre deosebire de estimarile care plecau de la principiul potrivit caruia cresterea va fi constanta , a explicat autorul principal al studiului Steve Nerem, profesor de inginerie aeronautica la Universitatea din Colorado.

Cu aceasta crestere care se accelereaza de la an la an, nivelul oceanelor va creste cu peste 60 de centimetri pana la finalul secolului, potrivit profesorului Nerem. Si este, desigur, o estimare prudenta , avertizeaza cercetatorul.

Schimbarile climatice determina cresterea nivelului oceanului planetar prin doua fenomene: topirea rapida a ghetarilor de la poli si concentratia crescuta de gaze cu efect de sera din atmosfera.

Acest ultim fenomen produce cresterea temperaturii apei, iar apa calda, cu o densitate mai mica decat cea rece, ocupa un spatiu mai mare.

Acest mecanism este responsabil pentru jumatate dintre cei sapte centimetri de crestere constatata in decursul ultimilor 25 de ani, potrivit profesorului Nerem.

Acest studiu subliniaza rolul important pe care il au datele colectate cu ajutorul satelitilor pentru validarea modelelor de estimari referitoare la schimbarile climatice , a subliniat la randul sau John Fasullo, climatolog la Centrul National pentru Cercetare Atmosferica si coautor al studiului.Va recomandam sa cititi si :
03
ian.
efectul neasteptat al incalzirii globale scoarta planetei este practic strivita
IT & Media
Incalzirea climei duce la topirea ghetarilor si astfel la cresterea nivelului marilor. Cantitatea tot mai mare de apa din marile si oceanele planetei nu este o amenintare doar pentru localitatile...

28
aug.
nasa este inevitabila o crestere a nivelului oceanelor cu un metru
Stiinta-sanatate
O creştere a nivelului oceanelor de cel puţin un metru din cauza încălzirii globale este inevitabilă în următorii 100 200 de ani, potrivit NASA, citată de AFP. Nivelul oceanelor a crescut...

17
feb.
trecut si prezent modul dramatic in care schimbarile climatice au afectat mediul inconjurator galerie foto
Economic
Planeta noastra se incalzeste incontinuu, astfel ca mediul inconjurator este afectat in foarte multe moduri, arata Business Insider. Temperaturile in crestere, fenomen cauzat in cea mai mare parte de gazele...

15
iun.
topirea ghetii din antarctica a dus la o crestere alarmanta a nivelului oceanelor
IT & Media
Antarctica a pierdut circa 3 miliarde de tone de gheata din anul 1992 pana in prezent, suficient pentru cresterea nivelului oceanelor cu aproape 8 milimetri. Aceasta tendinta s a accelerat dramatic...

30
aug.
nasa trage un semnal de alarma dupa colectarea mai multor date este inevitabil
Stiinta-sanatate
O creştere a nivelului oceanelor de cel puţin un metru din cauza încălzirii globale este inevitabilă în următorii 100 200 de ani, conform celor mai recente date difuzate de...


comments powered by Disqus
Foto:


Evaluari imobiliare Wagner Invest Evaluari imobiliare Wagner Invest
Evaluari imobiliare
www.wagnerinvest.ro
Ultimele stiri : IT & Media:
Artilcole stiri grupate pe subiecte