Stiri de ultima ora

Cercetătorii Britanici au creat husa din piele umană artificială, prin care smartphone-ul simte atingerile şi poate fi gâdilat (Curiozitati)

Cercetătorii Britanici au creat husa din piele umană artificială, prin care smartphone-ul simte atingerile şi poate fi gâdilat (Curiozitati)
IT & Media
Pornind de la idea că smartphone-ul folosit în exces devine un fel de extensie a propiei persoane, fără de care nu putem funcţiona în activitatea de zi cu zi, mai mulţi cercetători din Marea Britanie şi Franţa au dezvoltat un accesoriu care chiar dă impresia că telefonul mobil devine o extensie a corpului uman. Nu doar din punct de vedere al aspectului.

Membrana aplicată peste un strat hipodermic artificial imită îndeaproape textura şi consistenţa pielii umane, însă scopul nu este neapărat cel de a oripila pe oricine priveşte sau îndrăzneşte să atingă smartphone-ul lăsat pe masă în spaţii publice. Sub „pielea” relativ groasă dar uşor maleabilă se află o reţea de electrozi conectaţi la un procesor dedicat, instalat pe spatele husei de protecţie şi conectat la telefonul mobil.

Idea este ca atingerile să poată fi măsurate cu precizie de o aplicaţie instalată, diferenţiind între manevrarea normală a telefonul mobil şi gesturi aplicate intenţionat, cum ar fi ciupiri, mângâieri sau gâdilare. Cât despre modul de folosire şi scopul respectivei aplicaţii, cercetătorii lasă liber imaginaţiei, scopul declarat fiind cel de „explorare a intersecţiei dintre om şi maşină”.

„Aplicaţiile pielii artificiale au fost studiate pe larg în domeniul roboticii, dar cu preocupare mai ales pe partea de siguranţă, imitarea senzaţiilor tactile şi scopuri estetice. Acesta este primul studiu care vizează folosirea pielii artificiale cu aspect autentic, ca metodă de interacţiune pentru dispozitive augmentate”, declară Mark Teyssier, autorul studiului.

Printre altele, tehnologia ar putea permite utilizatorilor să-şi exprime mai bine emoţiile folosind comunicare digitală. Spre exemplu, asociind anumite gesturi precum ciupire şi gâdilare cu emoji-uri inserate în mesajele instant, transmiţând nemulţumire sau furie strângând telefonul în mână, etc.

În funcţie de aplicaţie, pielea artificială mai poate integra şi alţi senzori precum temperatură şi umezeală, sau modul de încălzire pentru a imita căldura corpului.

Din fericire, păstrarea aspectului de piele umană nu este absolut necesară pentru funcţionarea acestei tehnologii. Având în vedere simplitatea designului, este de aşteptat ca invenţia să fie preluată de unii producători smartphone sau furnizori de accesorii pentru acestea.
www.go4it.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus