Stiri de ultima ora

Avertismenul ambasadorului Adrian Zuckerman: "Huawei reprezintă o cale greșită pentru dezvoltarea 5G"

Avertismenul ambasadorului Adrian Zuckerman: Huawei reprezintă o cale greșită pentru dezvoltarea 5G
IT & Media
Avertismenul ambasadorului Adrian Zuckerman: "Huawei reprezintă o cale greșită pentru dezvoltarea 5G"

foto: Inquam Photos / Octav Ganea High-Tech

Ambasadorul american la București, Adrian Zuckerman , a lansat luni mai multe avertismente dure la adresa posibilitatea ca operatorul chinez Huawei să ia parte la dezvoltarea rețelelor 5G din Europa. 

Diplomatul american a amintit că această companie a fost pusă sub acuzare de Departamentul de Justiție din SUA pentru fraude și complot pentru a fura secrete comerciale, iar, în cadrul schemei pe care a folosit-o de zeci de ani, a plătit bonusuri angajaților care au furat informații confidențiale de la concurenții din Statele Unite .

" Huawei reprezintă o cale greșită pentru dezvoltarea 5G.  Contrar marketingului și al percepției publice generale distorsionate, 5G nu este sinonim cu companiile chineze. Companiile americane, europene și sud-coreene conduc calea dezvoltării 5G pe piețele din întreaga lume. Tehnologia 5G oferă oportunități, dar, aflată în mâini greșite, amenință securitatea națională. După cum a spus Secretarul de Stat, Mike Pompeo, competiția cu China pune în discuție libertățile fundamentale pe care fiecare dintre noi le prețuiește. 

Zuckerman a subliniat că, spre deosebire de companiile occidentale, firmele de tehnologie din China trebuie să împărtășească informațiile și tehnologia cu autoritățile militare sau de spionaj chineze.

"Companiile chineze și clienții lor nu sunt niciodată cu adevărat scutite de supravegherea Partidului Comunist Chinez. Pentru a menține rețelele noastre sigure și pentru a ne păstra valorile democratice, nu putem avea încredere în aceste firme", indică ambasadorul, amintind că, în august 2019, Statele Unite și România au semnat un memorandum de înțelegere prin care s-au pus de acord asupra amenințărilor pe care le reprezintă furnizorii de tehnologie 5G care nu sunt de încredere.

Acesta a arătat că îngrijorările nu au fost reflectate doar de către Statele Unite , existând deja un avertisment și la adresa Uniunii Europene.

"Dar nu numai Statele Unite au aceste îngrijorări: în 29 ianuarie, Uniunea Europeană a cerut statelor membre să excludă din sectoarele critice ale rețelelor 5G furnizorii ce prezintă un risc ridicat. Prezența companiilor chineze în rețelele 5G periclitează securitatea acestora. Singura modalitate de a proteja securitatea 5G este să o construim cu companii în care putem avea încredere. Includerea echipamentelor chineze în orice parte a unei rețele 5G creează riscuri inacceptabile pentru securitatea națională, pentru infrastructura critică, confidențialitatea și drepturile omului. Așteptăm cu nerăbdare să colaborăm cu aliații noștri NATO pentru a construi un viitor digital puternic, sigur și prosper, care să susțină și să ne apere valorile și modul de viață", conchide ambasadorul american la București.

Reamintim că cel mai mare producător din domeniu din lume, Huawei a fost contestat, pe fondul războiului comercial dintre SUA și China, de administrația Trump, care a invocat riscul de spionaj în favoarea guvernului chinez.

În ceea ce privește România, reamintim că, pe 20 august, Klaus Iohannis a semnat un "Memorandum de Înțelegere" cu partea americană privind tehnologia 5G. Memorandumul stabileşte o serie de criterii pe care companiile participante la licitaţia din toamnă ar trebui să le respecte. Aceste criterii ar trebui să fie "compatibile cu statul de drept" şi să fie "transparente", două aspecte la care China nu excelează ceea ce ar putea afecta compania Huawei.

Criteriile sunt:

- Dacă furnizorul este, în lipsa pârghiilor juridice, sub controlul guvernului unui alt stat;

- Dacă furnizorul are o structură a acționariatului transparentă;

- Dacă furnizorul are o istorie de comportament corporatist etic și este supus unui regim juridic care impune practici corporative transparente.

Sorin Grindeanu, președintele ANCOM, a anunțat că licitația pentru licențele 5G se amână, aceasta urmând a avea loc cel mai probabil în prima jumătate a anului 2020, dacă se respectă toți pașii necesari.
www.b1.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus