Stiri de ultima ora

Volodimir Zelenski revoltat că UE sacrifică Ucraina pentru interesul apropierii pe Rusia

Volodimir Zelenski revoltat că UE sacrifică Ucraina pentru interesul apropierii pe Rusia
International
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat vineri Occidentul împotriva oricărei ridicări a sancţiunilor impuse Moscovei din cauza anexării Crimeei şi susţinerii separatiştilor proruşi în războiul din estul Ucrainei, în contextul în care Parisul speră la o apropiere de Rusia, relatează AFP, potrivit news.ro.

”Sancţiunile sunt o armă diplomatică puternică şi eficientă. Eu le repet într-una partenerilor noştri occidentali care ne ajută, dar care cred uneoriîn ridicarea sancţiunilor: pierdeţi bani, pe bune? Noi pierdem oameni”, a lansat Zelensky, referindu-se la miile de victime ale războiului în estul Ucrainei, izbucnit în 2014.

El a apreciat că sancţiunile ”sunt impozit pentru menţinerea păcii”.

”Atât timp cât ea (pacea) nu a fost restaurată, sancţiunile trebuie să fie păstrate”, a continuat şeful statului ucrainean într-un discurs la un Forum la Kiev, organizat de fundaţia oligarhului Viktor Pinciuk.

Relaţiile între Kiev şi Moscova se confruntă cu o criză fără precedent de la anexarea în 2014, de către Rusia, a Penisnulei ucrainene Crimeea, urmată de izbucnirea unui război cu separatişti proruşi în estul Ucrainei, soldat cu aproape 13.000 de morţi.

Kievul şi Occidentul acuză Moscova de feptul că susţine militar separatiştii, furnizându-le combatanţi şi armament, ceea ce Rusia dezminte, în pofida constatărilor frecvente ale unor publicaţii, inclusiv ale AFP.

UE PRELUNGEŞTE SANCŢIUNILE CU ŞASE LUNI

Uniunea Europeană a prelungit joi, cu şase luni, sancţiunile impuse unor oficiali ruşi şi ucraineni din cauza implicării lor în războiul din Ucraina.

Aceste sancţiuni, prelungite de cinci ani, sunt însoţite de restricţii economice în sectoarele petrolier, apărării şi băncilor ruse.

Moscova a adoptat, ca represalii, un embargo asupra majorităţii produselor europene, aplicând o lovitură sectorului agroalimentar din mai multe ţări, inclusiv din Franţa.
stiripesurse.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus