Stiri de ultima ora

VIDEO Marea Neagră, poligon de încercare rusesc

VIDEO Marea Neagră, poligon de încercare rusesc
International
Rusia a crescut numărul exerciţiilor militare în Marea Neagră. Aici, armata rusă testează armament de ultimă generaţie. Zilele trecute, Ministerul rus al Apărării a prezentat imagini de la exerciţiile flotei ruse în largul Crimeei.

Ministerul rus al Apărării a posttat pe site-ul său imagini cu fregata rusă, amiralul Makarov, diastrugând o rachetă de croazieră trasă de un sistem de coastă anti-navă în timpul exerciţiilor din Crimeea. După lansarea rachetei de antrenament Progres, prezentată din mai multe unghiuri, vedem o arma de pe fregată intrând în acţiune: două rachete pleacă, lăsând o urmă de fum în spatele lor. 

"Exerciţiile au loc pentru a pregăti trupele pentru misiunile de luptă şi pentru a îmbunătăţi cooperarea dintre unităţi. Sistemul de coastă Utios a lansat o rachetă de antrenament conform planului. Fregata amiral Makarov a distrus racheta în locul planificat ", a declarat Serghei Velikanov, comandantul adjunct al diviziei de rachete de coastă Utios.  Echipajul de luptă al fregatei „Amiralul Makarov” a lovit cu succes o rachetă-ţintă (de tipul Progres) cu sistemul antirachetă Ştil în timpul unui exerciţiu desfăşurat în largul Crimeii, a anunţat vineri căpitanul de rangul II, Aleksei Rulev, şeful Departamentului de comunicare al Flotei Rusiei din Marea Neagră, citat de TASS.

Potrivit acestuia, în exerciţii a fost implicat şi sistemul antirachetă de coastă „Utios”, care a avut drept sarcină să detecteze o grupare navală a unui inamic imaginar şi să o neutralizeze cu tiruri cu rachete.

„Componentele operative ale fregatei „Amiralul Makarov” şi ale sistemului de coastă „Utios” au efectuat tiruri cu rachete. Am desfăşurat un exerciţiu comun al forţelor navale cu sistemul de rachete antinaval „Utios” (cu baza în silozuri) în apele Mării Negre”, a detaliat purtătorul de cuvânt citat.

Potrivit Ministerului rus al Apărării, sistemul de coastă antinavă Utios este amplasat în munţii Crimeei, la o altitudine de 500-600 m. Acesta este destinat distrugerii navelor de război ale inamicului pe o rază de 300 km.

Amiralul Makarov este a treia fregata a Proiectului 11356 şi s-a alăturat Flotei Mării Negre la sfârşitul lunii decembrie 2017. Navele din proiectul 11356 (cod NATO: Krivak V) sunt destinate să efectueze operaţiuni împotriva navelor de suprafaţă, dar şi împotriva submarinelor, precum şi să contracareze atacurile aeriene venite dinspre grupurile navale şi în misiune autonomă. Aceste nave au un deplasament de 4000 tone, viteză de 30 de noduri şi sunt echipate cu torpile, rachete de croazieră şi Kalibr NK şi Oniks, rachete Ştil-1, tunuri de 100 de mm şi arme antiaeriene Kortik. Poate ambarca şi un elicopter Kamov Ka-31.

Moscova a organizat exerciţii cu tiruri cu rachete şi avioane de luptă în largul Crimeii (anexate) în Marea Neagră, cu numai câteva zile înaintea alegerilor legislative anticipate de duminică din Ucraina, susţinând că acestea au fost manevre planificate din timp, potrivit media ruse.

Perimetrul de desfăşurare a exerciţiului a fost închis circulaţiei maritime, pentru securizarea respectivei zone în Marea Neagră fiind mobilizate 17 nave de luptă şi auxiliare, precum şi aviaţia militară maritimă.

În acelaşi timp, avioane de vânătoare şi de luptă Su-27 şi Su-30 din cadrul Districtului militar Sud au lansat rachete şi bombe asupra posturilor de comandă ale unui inamic imaginar în cadrul unui exerciţiu desfăşurat joi pe terenul de antrenamente Ciauda din Crimeea.

„Echipajele avioanelor de luptă miltirol Su-27 şi Su-30 din cadrul forţelor aeriene ale Districtului militar Sud, cu baza pe aerodromul Belbek (Crimeea), au lansat tiruri cu rachete şi au efectuate bombardamente împotriva unor ţinte la sol ale unui inamic imaginar la centrul de antrenamente Ciauda, în apropiere de Feodosia” , potrivit unui comunicat oficial.

Rusia desfăşoară exerciţii militare în Marea Neagră de la începutul acestei luni, o parte din ele au fost efectuate în paralel cu exerciţiul „Sea Breeze 2019”, organizat de Alianţa Nord-Atlantică împreună cu parteneri din zona Mării Negre în prima decadă a acestei luni.

Agenţia de presă rusă RIA Novosti a comunicat la 10 iulie, citând surse ale comandamentului marinei ucrainene, că nava ‘Smetlivîi’ din cadrul Flotei ruse din Marea Neagră a intrat în zona închisă unde avea loc exerciţiul cu participarea NATO şi a Ucrainei. Nava rusească a apărut în zona unde vase ale Alianţei efectuau tiruri cu tunuri de artilerie. Kievul a declarat că „Smetlivîi“, care a pretextat probleme la sistemul de comunicaţii, ar fi putut provoca o situaţie periculoasă prin apariţia sa în acel perimetru.
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus