Stiri - Editia din date de 06-12-2018

Arhiva stiri din data de:
06-12-2018 Stiri de ultima ora din

VIDEO - Atac sinucigaș la sediul poliției în Iran: doi morți și 28 de răniți. Teroriștii înarmați au vrut să intre în clădirea poliției

International
Asaltul a fost dat cu puţin înainte de ora locală 10.00 (8.30, ora României), într-un cartier comercial din Chabahar, un oraş portuar situat la aproximativ 100 de kilometri vest de frontiera pakistaneză, în provincia Sistan-Balucistan, teatrul unor violenţe frecvente în legătură cu grupări jihadiste sau separatiste.

Joia este prima zi a weekendului în Iran.

Acest ”atentat sinucigaş cu maşină-capcană” a provocat ”moartea a doi membri ai poliţiei”, a declarat la televiziunea de stat Mohammad Hadi Marachi, adjunctul guvernatorului provinciei Sistan-Balucistan însărcinat cu afaceri în domeniul securităţii.

Victimele sunt un poliţist în termen şi un sublocotenent, potrivit presei iraniene.

”Teroriştii au încercat că forţeze cartierul general al poliţiei de la Chabahar, însă au fost împiedicaţi de o gardă şi au detonat, atunci, o maşină-capcană”, a declarat Marachi, fără să precizeze numărul atacatorilor.

În total, 28 de persoane au fost rănite, potrivit agenţiei oficiale Irna.

Potrivit lui Rahmdel Bameri, guvernatorul oraşului Chabahar, ”explozia a fost foarte puternică, ea a spart geamurile a numeroase clădiri din vecinătate” şi a rănit comercianţi şi trecători, între care femei şi copii.

Fotografii difuzate de altă agenţie iraniană, Tasnim, surprind fragmente mari de moloz care ar putea să provină dintr-un zid surpat, dar şi fragmente din vehiculul folosit de atacatori, identificat de mai multe publicaţii ca fiind o dubă albastră marca Nissan.

”A avut loc un schimb de focuri chiar după explozie”, care a durat ”aproximativ zece minute”, a declarat pentru AFP, sub protecţia anonimatului, un locuitor din Chabahar contactat telefonic şi care a spus că se afla în clădirile poliţiei în momentul atacului.

Chabahar dispune de un port adânc, inaugurat în decembrie 2017 de către preşedintele iranian Hassan Rohani. Din cauza importanţei sale pentru India şi Afganistan, este singurul port iranian care este scutit de sancţiunile reimpuse de americani unilateral în august.

Situată la frontiera cu Pakistanul şi Afganistanul, provincia Sistan-Balucistan, săracă, este cu regularitate teatrul unor acroşaje sângeroase între forţe de ordine şi separatişti din Balucistan sau grupări jihadiste susţinute - acuză Teheranul - de Islamabad şi Riad.

Minoritatea din Balucistan, de confesiune sunnită, reprezintă aproximativ 2% din populaţia iraniană, în proporţie de 90% şiită.

De cealaltă parte a frontierei, provincia pakistaneză Balucistan este de asemenea zguduită de o insurecţie separatistă şi de violenţe islamiste, care s-au soldat cu sute de morţi.

La jumătatea lui octombrie, un grup de 12 grăniceri şi membri Bassidj - o mişcare populară de ”voluntari” organizată ca miliţie şi însărcinată cu diverse sarcini în menţinerea ordinii - a fost răpit în zonă.

Potrivit agenţiei de presă semioficiale iraniene Isna, răpirea a fost revendicată de gruparea jihadistă Jaish al-Adl (”Armata justiţiei”, în arabă), înfiinţată în 2012 de către foşti membri ai unei organizaţii sunnite extremiste care a purtat o rebeliune sângeroasă în Sistan-Balucistan.

Cinci membri ai grupului au fost eliberaţi şi s-au întors în Iran după mai bine de o lună de captivitate. Ceilalţi ar fi reţinuţi în continuare ca ostatici în Pakistan.

Iranul, acuzat de Statele Unite că este unul dintre principalii ”susţinători ai terorismului internaţional” şi angajat în Siria şi în Irak alături de autorităţile din aceste două ţări împotriva grupării Statul Islamic (SI) şi altor grupări jihadiste - clamează, din contră, că este un bastion împotriva terorismului.

La sfârşitul lui septembrie, cinci bărbaţi dintr-un comando înarmat au deschis focul împotriva unei defilări militare la Ahvaz, în sud-vestul Iranului, omorând 24 de persoane înainte să fie ucişi.

Atacul a fost revendicat de Statul Islamic şi o grupare separatistă arabă.

Cu câteva luni mai devreme, organizaţia a ameninţat că acţionează în Iran ca represalii faţă de susţinerea militară şi logistică oferită de Teheran autorităţilor din Siria şi din Irak.Articole similare :
06
dec.
cel putin doi morti si 28 de raniti in sud estul iranului intr un atentat sinucigas vizand un post de comandament al politiei
International
Doi poliţişti au fost ucişi joi la Chabahar, în sud estul Iranului, într un atentat sinucigaş vizând un post de comandament al poliţiei, în care a fost implicată o maşină capcană şi bărbaţi...

06
dec.
cel putin patru persoane au murit intr un atentat cu masina capcana in sud estul iranului
International
Cel puţin patru persoane au căzut martiri, iar multe altele au fost rănite în acest atentat terorist care a avut loc în oraşul Chabahar, a precizat televiziunea de stat....

06
dec.
cel putin patru morti intr un atentat cu masina capcana in sud estul iranului
International
Cel puţin patru morţi într un atentat cu maşină capcană în sud estul Iranului Cel puţin patru persoane au murit joi într un atentat cu maşină capcană asupra unei secţii de poliţie în sud estul Iranului,...

26
oct.
saisprezece rebeli executati in iran ca reactie la moartea politistilor de frontiera
International
Şaisprezece rebeli, prezentaţi ca fiind membri ai grupurilor ostile Republicii Islamice , au fost executaţi prin spânzurare, sâmbătă dimineaţă, în Iran, ca represalii la moartea a 14 poliţişti de frontieră într un...

26
oct.
14 politisti de frontiera iranieni ucisi in schimburi de focuri la granita cu pakistanul 16 rebeli executati ca reactie la moartea politistilor
International
14 poliţişti de frontieră iranieni, ucişi în schimburi de focuri la graniţa cu Pakistanul. 16 rebeli, executaţi ca reacţie la moartea poliţiştilor Paisprezece agenţi ai poliţiei de frontieră din Iran...

comments powered by Disqus
Foto:
Evaluari pentru impozitare Wagner Invest Evaluari pentru impozitare Wagner Invest
Evaluari pentru impozitare
www.wagnerinvest.ro
Ultimele stiri : International:
Artilcole stiri grupate pe subiecte