Stiri de ultima ora

Viața ca o comedie: Comediantul ucraineean Volodimir Zelenski, favorit în cursa pentru președinția statului

Viața ca o comedie: Comediantul ucraineean Volodimir Zelenski, favorit în cursa pentru președinția statului
International
Anunţată chiar în plin revelion, pe 31 decembrie, candidatura sa părea o glumă. Însă trei luni mai târziu, rezultatele primului tur al alegerilor prezidenţiale, chiar şi publicate pe 1 aprilie, sunt foarte serioase.

Succesul său a surprins numeroşi ucraineni şi a întrecut toate aşteptările, Zelenski zdrobindu-şi adversarii cu procentul său de peste 30% din voturi, aproape dublu faţă de cel al preşedintelui în exerciţiu, Petro Poroşenko, cu care se va confrunta pe 21 aprilie în turul doi.

În vârstă de 41 de ani şi cunoscut prin rolurile jucate în emisiuni umoristice şi în filme pentru marele public, Zelenski nu a făcut deloc campanie electorală tradiţională, preferând apariţiile pe scenă cu trupa sa de stand-up comedy şi exprimându-se mai mult pe reţelele de socializare decât la televiziune şi în presa scrisă.

Am votat pentru Zelenski pentru ca el să spargă acest sistem , explică pentru AFP Iaroslava, o cercetătoare în vârstă de 38 de ani.

Tendinţa de respingere a elitelor, manifestată la nivel mondial, este foarte vizibilă în Ucraina, ţară a cărei populaţie este pusă la încercare de scandaluri de corupţie fără sfârşit, de un război împotriva separatiştilor proruşi, soldat cu circa 13.000 de morţi în cinci ani, şi de mari dificultăţi economice.

În opinia editorialistului Vitali Portnikov, ucrainenii nu votează pentru un manager, nici pentru un lider politic, ci pentru un magician care să poată vindeca bolile acestei ţări printr-o mişcare de baghetă magică .

Actorul, care le promite ucrainenilor o nouă viaţă fără corupţie , este originar din oraşul industrial Krivoi Rog. Este tată a patru copii şi a absolvit Dreptul, dar scena este locul unde a făcut carieră.

Director artistic al studioului Kvartal 95 , Zelensky este, conform presei, cofondator al unui conglomerat de societăţi de divertisment, cunoscut în Ucraina şi în Rusia pentru show-uri şi serii televizate. Într-una dintre acestea din urmă, intitulată Servitorul Poporului , el joacă rolul unui profesor de istorie devenit preşedinte.

În opinia politologului Mikola Davidiuk, Zelenski priveşte cursa pentru preşedinţie ca pe o experienţă interesantă, ceva ce n-a mai făcut niciodată . Nu exclud posibilitatea ca el să-şi dorească cu adevărat să devină preşedinte, dar, fără să conştientizeze, probabil joacă rolul pe care l-a jucat pe ecran , explică acelaşi analist. Totuşi, o parte a populaţiei îl crede şi este gata să-l voteze , mai remarcă el.

Actorul a fost acuzat, inclusiv de actualul şef al statului, că este o marionetă a oligarhului Igor Kolomoiski, aflat în conflict deschis cu preşedintele Poroşenko şi care deţine postul de televiziune 1+1, ce acoperă într-o manieră foarte pozitivă campania lui Zelenski. Acesta din urmă respinge toate acuzaţiile.

Pe de altă parte, criticii săi evidenţiază mai ales ambiguitatea programului său electoral, stabilit printr-un vot pe reţelele de socializare.

Nu am experienţă (...), dar am destulă forţă şi energie , a spus Zelenski într-un interviu acordat agenţiei France Presse la începutul lunii martie, promiţând că este dispus să înveţe .

El s-a înconjurat de reformatori şi a asigurat că va menţine orientarea pro-occidentală a ţării, purtând în acelaşi timp cu Rusia negocieri care să implice SUA şi Regatul Unit, pentru a soluţiona conflictul din estul separatist prorus.

După mai multe reuniuni politice desfăşurate la începutul campaniei şi calificate de participanţi drept dezastruoase, Zelenski s-a arătat recent mai convingător în faţa unor creditori occidentali în descrierea liniilor generale ale viitoarei sale politici economice, afirmă o sursă apropiată acestor discuţii.

El a înăsprit tonul faţă de Rusia, spunând că doreşte să ceară Kremlinului compensaţii pentru anexarea Crimeei şi pentru sângerosul conflict armat cu separatiştii proruşi care, conform Kievului şi occidentalilor, sunt susţinuţi militar de către Rusia.

După anexarea Crimeei şi la puţin timp după începutul războiului din est, Zelenski se arătase mai conciliant, afirmând atunci că este gata să se aşeze în genunchi pentru a evita un conflict militar între cele două popoare frăţeşti .
stiripesurse.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus