Stiri de ultima ora

Veste alarmanta din Africa: Sperau ca au scapat de Ebola, dar virusul a reaparut

Veste alarmanta din Africa: Sperau ca au scapat de Ebola, dar virusul a reaparut
International
Sierra Leone a anuntat reaparitia virusului Ebola in capitala Freetown, care sperase ca a scapat de aceasta maladie dupa ce timp de trei saptamani nu se inregistrasera noi cazuri.

"Drumul accidentat spre zero cazuri continua sa ne puna la incercare determinarea si rabdarea", a avertizat miercuri seful Centrului National de lupta impotriva Ebola (NERC), Palo Conteh, intr-o declaratie de presa.

Trei cazuri noi au fost inregistrate la Magazine Wharf, un "bidonville" de pescari de la est de Freetown.

Sase persoane au fost plasate sub supraveghere dupa ce un lucrator testat a avut rezultat pozitiv la 17 iunie, potrivit oficialilor din sanatate.

Autoritatile se tem de raspandirea rapida a virusului in acest cartier dens populat de pescari cu instalatii sanitare rudimentare, adesea afectat de malarie si holera.

Palo Conteh a deplans persistenta ritualurilor funerare care includ spalarea corpului cadavrelor, operatiune riscanta avand in vedere ca in cazul bolnavilor de Ebola cadavrele pot fi contagioase, precum si "informatiile dezgustatoare" potrivit carora echipe de inmormantare "securizata" pretind de la familii pana la un milion de leones (moneda locala, echivalentul a 213 euro), anuntand anchete pentru a pune capat acestor practici.

Fata de reaparitia epidemiei in luna mai, a fost declarata o interdictie la 12 iunie, in zonele afectate din provinciile Kambia si Port Loko (nord-vest), cu izolarea obligatorie a locuitorilor in casele lor timp de 21 de zile, durata maxima de incubatie a virusului.

Epidemia de Ebola: Cum s-a infectat "pacientul zero" de la care a inceput totul

De asemenea, guvernul a extins pana in septembrie starea de urgenta sanitara la nivel national, ceea ce impune restrictii privind intrunirile considerate o ocazie favorizanta de contaminare cu virusul Ebola.

Focarul de Ebola din Africa de Vest, cel mai grav de la identificarea virusului febrei hemoragice in Africa Centrala in 1976, s-a declansat in Guineea in decembrie 2013 si a provocat 11.200 de decese si peste 27.000 de cazuri de imbolnavire, iar bilantul acesta este net subevaluat, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS).

Peste 99% dintre victime sunt concentrate in trei tari vecine: Guinea, Sierra Leone si Liberia, aceasta din urma fiind declarata oficial pe 9 mai ca fiind eliberata de actiunea acestui virus.
www.ziare.com

Articole similare :
comments powered by Disqus