Stiri de ultima ora

Ursula von der Leyen a găsit soluția. Comisia Europeană „promovează”, nu protejează

Ursula von der Leyen a găsit soluția. Comisia Europeană „promovează”, nu protejează
International
Ursula von der Leyen a găsit soluția. Comisia Europeană „promovează”, nu protejează

Astăzi, la 18:18 Sursă: REALITATEA.NET

Ursula von der Leyen a schimbat denumirea controversată a noului portofoliu „Protejarea modului de viaţă european” în „Promovarea modului de viaţă european”. Denumirea portofoliului a suscitat o polemică intensă în rândul politicienilor de la Bruxelles după anunţarea noii Comisii Europene, în urmă cu două luni.

Preşedinta aleasă a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a modificat denumirea controversată a portofoliului comisarului însărcinat cu migraţia din „protejarea modului de viaţă european în „promovarea modului de viaţă european”.

Denumirea portofoliului a suscitat o polemică intensă după anunţarea noii Comisii Europene, în urmă cu două luni.

Mai multe grupuri politice din Parlamentul European - printre care socialist, ecologist şi Renew Europe - i-au solicitat viitoarei şefe a executivului comunitar să renunţe la titulatura care în opinia lor asocia migraţia şi „protejarea modului de viaţă european”. Eurodeputatul belgian Guy Verhofstadt, din grupul

Până acum, însă, Von der Leyen nu a cedat. Șefa Comisiei a rămas consecventă faţă de denumirea iniţială a portofoliului.

Lidera grupului socialist (S&D) din Parlamentul European, Iratxe Garcia, care în luna septembrie i-a trimis o scrisoare pe acest subiect Ursulei von der Leyen, a salutat într-un comunicat schimbările decise de aceasta.

Responsabilitatea portofoliului „promovarea modului de viaţă european” îi va reveni grecului Margaritis Schinas, care a fost deja audiat de comisia de specialitate a Parlamentului European. În perioada mandatului Comisiei Europene conduse de Jean-Claude Juncker, Schinas a fost purtător de cuvânt al acesteia.

O altă modificare făcută de von der Leyen în structura viitoarei Comisii este aceea că viitorul comisar pentru ocuparea forţei de muncă va fi responsabil şi pentru drepturi sociale, iar comisarul european pentru mediu va integra, de asemenea, pescuitul.

Noua Comisie Europeană urmează să îşi înceapă mandatul la 1 decembrie, după ce componenţa şi programul ei vor fi supuse la vot în plenul Parlamentului European pe 27 noiembrie, la Strasbourg.
www.realitatea.net

Articole similare :
comments powered by Disqus