Stiri de ultima ora

Un vaccin impotriva Ebola a fost testat pe oameni. Este 100% eficient

Un vaccin impotriva Ebola a fost testat pe oameni. Este 100% eficient
International
Un vaccin experimental care a avut mare succes impotriva maladiei Ebola, furnizand o rata de eficienta de 100% in testele efectuate in Guineea, ar putea fi disponibil pe piata in 2018.

Testele realizate in Guineea, una dintre cele mai afectate tari din Africa de Vest in timpul epidemiei de Ebola, care s-a incheiat in acest an, au prezentat o rata de protectie de 100%, au anuntat oamenii de stiinta, citati de BBC.

Vaccinul a intrat intr-o procedura accelarata de aprobare.

Compania farmaceutica Merck a produs deja 300.000 de doze din noul vaccin, denumit rVSV-ZEBOV, care vor fi puse la dispozitia organismelor sanitare mondiale, in cazul aparitiei unei noi epidemii de Ebola.

GAVI (Global Alliance for Vaccines and Immunization) a oferit o finantare de 5 milioane de dolari pentru realizarea noului vaccin.

Rezultatele testelor, publicate in revista The Lancet, au aratat ca toate cele aproape 6.000 de persoane care au primit acest vaccin nu mai erau infectate cu virusul care declanseaza Ebola, la 10 zile dupa vaccinare.

In grupul de control, alcatuit tot din aproape 6.000 de persoane, care nu au fost vaccinate, 23 de persoane au dezvoltat Ebola.

Doar o singura persoana vaccinata a prezentat efecte secundare severe. Pacientul, care a avut o febra ridicata dupa vaccinare, s-a recuperat complet si este in afara oricarui pericol.

Nu se stie deocamdata daca vaccinul va functiona si in cazul copiilor, deoarece el a fost testat doar pe adulti.

Testele au fost coordonate de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), in colaborare cu Ministerul Sanatatii din Guineea si cu mai multe organizatii mondiale.

Si alte companii farmaceutice dezvolta in aceasta perioada vaccinuri impotriva Ebola, ce ar putea fi utilizate in viitor.

Virusul Ebola a fost identificat pentru prima data in 1976 si a fost considerat de atunci un virus mortal, deoarece nu exista un vaccin eficient impotriva lui. Epidemia de Ebola care a izbucnit recent in Africa de Vest, care a facut peste 11.000 de morti, a subliniat inca o data necesitatea producerii unui vaccin eficient impotriva acestei maladii.
www.ziare.com

Articole similare :
comments powered by Disqus