Stiri de ultima ora

Ucraina denunţă Tratatul de prietenie cu Rusia şi îşi închide reprezentanţele din CSI

Ucraina denunţă Tratatul de prietenie cu Rusia şi îşi închide reprezentanţele din CSI
International
„Tratatul de prietenie” dintre Federaţia Rusă şi Ucraina nu mai are nici o însemnătate. Declaraţia a fost făcută de preşedintele Comitetului pentru CSI din Duma de Stat de la Moscova, Leonid Kalaşnikov, după ce preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko a cerut Ministerului de Externe de la Kiev să pregătească pachetul de documente necesar denunţării Tratatului de prietenie şi cooperare cu Rusia.

„Denunţarea acestui Tratat nu va avea nici o urmare, dimpotrivă, din punct de vedere moral, Rusia nu va mai fi obligată să-şi îndeplinească unele obligaţii care sunt prevăzute în acest document”, a subliniat Kalaşnikov, citat de publicaţia rusă „Izvestia“.

Deputaţii Dumei de Stat spun că pentru denunţarea acestui tratat este necesar ca una dintre părţi să-l anunţe că iese din el până la finele lunii octombrie pentru ca acest document să nu-şi prelungească valabilitatea.

Preşedintele Comitetului pentru relaţii externe din Consiliul Federaţiei (camera superioară a Parlamentului rus), Serghei Ţekov, a spus că denunţarea Tratatului de prietenie va avea efect negativ asupra Ucrainei, nicidecum asupra Rusiei.

Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko a cerut Ministerului de Externe de la Kiev să pregătească pachetul de documente necesar denunţării Tratatului de prietenie şi cooperare cu Rusia.

Petro Poroşenko a menţionat că Ucraina a făcut acest pas „înarmată şi protejată“ din punct de vedere juridic. Liderul de la Kiev a subliniat că acest document (Tratatul de prietenie şi cooperare) a devenit anacronic din cauza comportamentului Rusiei faţă de Ucraina, notează rbc.ru.

Tratatul de prietenie şi cooperare între Rusia şi Ucraina a fost semnat în 1997 de foştii preşedinţi Boris Elţin şi Leonid Kucima. Documentul a fost ratificat în luna ianuarie a anului 1998 de către Rada Supremă de la Kiev, iar în luna februarie de către Duma de Stat a Federaţiei Ruse.

Relaţiile dintre Moscova şi Kiev s-au înrăutăţit după ce Rusia a anexat în luna martie 2014 Peninsula Crimeea, iar câteva luni mai târziu a declanşat conflictul în Donbas susţinând separatiştii din regiunile Doneţk şi Lugansk.

În plus, Ucraina şi-a închis toate reprezentanţle din ţările membre în Comunitatea Statelor Independente, CSI, din care fac parte mai multe foste republici sovietice. Secretarul general al CSI Serghei Lebedev a spus în 28 august că birourile ucrainene au fost închise în cursul acestei luni, şi că legăturile dintre CSI şi Kiev vor fi menţinute prin ambasada ucraineană de la Minsk, republica Belarus. 

Această mişcare a Ucrainei vine după preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a semnat anul acesta un decret de rechemare a tuturor trimişilor Ucrainei în organismele CSI şi a anunţat că intenţionează retragerea ţări sale din această organizaţie pentru că CSI nu a denunţat agresiunea Rusiei în Ucraina.

La parada de săptămâna trecută, dedicată Zilei Independenţei, preşedintele Petro Poroşenko declara că Ucraina rupe ultimele legături cu trecutul sovietic.
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus