Stiri de ultima ora

Tusk cere Macedoniei de Nord şi Albaniei răbdare în privinţa deschiderii negocierilor de aderare

Tusk cere Macedoniei de Nord şi Albaniei răbdare în privinţa deschiderii negocierilor de aderare
International
Uniunea Europeană (UE) este necesar să deschidă negocieri în vederea aderării Macedoniei de Nord şi Albaniei, însă nicio decizie nu va fi luată în zilele următoare, întrucât anumite state membre se opun, a avertizat miercuri preşedintele Consiliului European Donald Tusk, relatează AFP, conform News.ro.

”Eu personal cred că există o singură decizie de luat: angajarea negocierilor cu Macedonia de Nord şi Albania, aşa cum recomandă Comisia Europeană”, a subliniat Donald Tusk la finalul unei întâlniri cu preşedintele macedonean Stevo Pendarovski la Bruxelles.

”Însă îmi datorez să fiu onest: nu toate statele membre sunt pregătite să ia decizia de a angaja aceste negocieri în zilele următoare”, a avertizat el.

”Problema, azi, nu mai este dacă, ci când”, a subliniat preşedintele UE. ”Dacă sunt prudent este pentru că ştiu că ajungerea la un consens între cele 28 de state membre ia uneori mai mult timp decât aş dori”, a spus el.

Ministrul german al Afacerilor Europene Michael Roth a susţinut poziţia lui Tusk.

”UE trebuei să-şi respecte angajamentele faţă de Macedonia de Nord şi Albania”, a declarat el miercuri într-un mesaj postat pe Twitter.

Alte 13 state membre UE - Cehia, Estonia, Lituania, Letonia, Ungaria, Italia, Bulgaria, Malta, Austria, Croaţia, Slovenia, Polonia şi Slovacia - au cerut deschiderea negocierilor de aderare cu cele două ţări, într-o declaraţie comună.

Însă mai multe state membre - în frunte cu Franţa - frânează perspectiva aderării ţărilor din Balcanii Occidentali. Ele consideră că UE a comis o eroare printr-o aderare prea rapidă, în ultimii 15 ai, a unor ţări din Europa de Est.

O primă dezbatere pe această temă este prevăzută luni, la o reuniune a miniştrilor Afacerilor Externe din statele membre UE, la Luxemburg.

Comisia Europeană pledează în favoarea unei deschideri rapide a acestor negocieri şi ”va face tot ceea ce poate pentru ca o decizie să fie luată în această vară”, a promis săptămâna trecută preşedintele CE Jean-Claude Juncker, în urma unei întâlniri la Bruxelles cu premierul nord-macedonean Zoran Zaev.
stiripesurse.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus