Stiri de ultima ora

Turcia acuză SUA şi Israelul de imixtiune în problemele interne ale Iranului. Trump promite sprijin poporului iranian „la momentul potrivit“

Turcia acuză SUA şi Israelul de imixtiune în problemele interne ale Iranului. Trump promite sprijin poporului iranian „la momentul potrivit“
International
Ministrul Afacerilor Externe al Turciei, Mevlüt Çavuşoğlu, s-a pronunţat împotriva imixtiunii Israelului şi SUA în problemele interne ale Iranului, după ce liderii celor două state au făcut declaraţii de susţinere a demonstranţilor care au provocat dezordine de stradă.

"Există doar doi lideri politici, care susţin protestatarii: Trump şi Netanyahu. Suntem împotriva unei astfel de imixtiuni. Chiar dacă nu vă place regimul din Iran, schimbarea guvernului poate avea loc doar pe calea alegerilor", a declarat ministrul, fiind citat de Hurriyet.

Cavusoglu a mai spus, potrivit canalului de televiziune, că Turcia este împotriva intervenţiilor străine în Iran.

În cadrul aceluiaşi interviu, Cavusoglu a mai spus că Turcia nu le-a dat nici o asigurare Statelor Unite ale Americii în soluţionarea unei disputei de luni de zile care a dus la suspendarea de către cele două ţări a serviciilor de acordare a vizei, a precizat CNN Turk.

Şeful diplomaţiei turce a anunţat de asemenea că se va întâlni sâmbătă cu omologul său german, Sigmar Gabriel.

Anterior, preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan a exprimat susţinerea faţă de autorităţile iraniene într-o discuţie cu omologul său iranian Hassan Rohani. Erdogan a declarat că este de acord cu declaraţia lui Rohani, care a recunoscut dreptul cetăţenilor de protesta, cu condiţia respectării cadrului legal.

Preşedintele iranian Hassan Rohani şi-a exprimat speranţa că manifestaţiile care au loc în Iran de săptămâna trecută vor înceta "în câteva zile", în timpul unei convorbiri telefonice cu omologul său turc Recep Tayyip Erdogan, potrivit unui comunicat al preşedinţiei turce, informează miercuri AFP.

În timpul acestei convorbiri telefonice, şeful statului turc a afirmat că "pacea şi stabilitatea" trebuie menţinute în societatea iraniană şi a adăugat că împărtăşeşte opinia omologului său iranian potrivit căruia dreptul la manifestaţie nu trebuie să conducă la "încălcări ale legii", au declarat surse prezidenţiale turce în comunicat.

"Preşedintele Rohani i-a mulţumit preşedintelui Erdogan pentru sensibilitatea sa şi şi-a exprimat speranţa că manifestaţiile vor înceta în câteva zile", se adaugă în comunicat.

Preşedintele SUA, Donald Trump, a revenit miercuri pe Twitter cu o postare în care se arată solidar cu participanţii la protestele din Iran, el exprimându-şi „respectul pentru poporul iranian care încearcă să îşi ia înapoi guvernul devenit corupt“. „Veţi vedea un mare sprijin din partea Statelor Unite la momentul potrivit“, a mai scris Trump în aceeaşi postare.

Un val de proteste a izbucnit în mai multe oraşe iraniene: Teheran, Mashhad, Isfahan, Rasht, începând cu 28 decembrie. Preşedintele iranian, Hassan Rohani, a declarat că protestele au fost provocate de problemele economice ale ţării, precum şi de mesajele incitatoare din afara ţării.

Potrivit presei, în urma ciocnirilor de stradă au decedat 20 de persoane, iar peste 450 de persoane, bănuit de incitare la violenţă, au fost reţinute la Teheran.
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus