Stiri de ultima ora

Trump ar fi lăsat gigantul Amazon fără contractul de 10 miliarde de dolari cu Pentagonul. Jeff Bezos a pierdut aproape 7 miliarde de dolari într-o singură seară

Trump ar fi lăsat gigantul Amazon fără contractul de 10 miliarde de dolari cu Pentagonul. Jeff Bezos a pierdut aproape 7 miliarde de dolari într-o singură seară
International
Preşedintele american Donald Trump i-ar fi cerut fostului secretar al Apărării James Mattis să excludă Amazon din contractul de 10 miliarde de dolari pentru furnizarea de servicii cloud Pentagonului, potrivit unei cărţi referitoare la mandatul lui Mattis care urmează să fie publicată, relatează CNBC.

Contractul numit Joint Enterprise Defense Infrastructure (JEDI) a fost atribuit Microsoft, potrivit anunţului oficial făcut vineri de Pentagon, care a dus la creşterea acţiunilor companiei cu peste 3%.

La începutul procesului de licitaţie, Amazon, care este lider pe piaţa serviciilor cloud, era considerată favorită. Preşedintele Trump a declarat în luna iulie că analizează contractul, după ce companiile participante la licitaţie au criticat procesul.

În vara anului 2018, preşedintele Trump l-a convocat pe Mattis şi i-a cerut că ”elimine Amazon” din licitaţia pentru contractul JEDI, potrivit cărţii “Holding The Line: Inside Trump’s Pentagon with Secretary Mattis”. Relatarea este făcută de Guy Snodgrass, care scria discursurile lui Mattis.

Mattis ar fi răspuns: ”Nu vom face asta. Acest lucru va avea loc ca la carte, atât din punct de vedere legal cât şi din punct de vedere etic”, a scris Snodgrass. CNBC a analizat pasajele relevante din carte.

Contractul este limitat la 10 miliarde de dolari, pentru următorii zece ani. Dacă va atinge această valoare, ar fi un contract mai important pentru Microsoft decât ar fi fost pentru Amazon.

Microsoft nu publică veniturile în dolari ale diviziei cloud Azure, dar se crede că aceasta are o cotă de piaţă mai mică decât Amazon, a cărei divizie cloud AWS a obiţinut venituri de 9 miliarde de dolari în trimestrul al treilea.

“Suntem surprinşi de acest rezultat. AWS este în mod clar liderul cloud computing şi o evaluare detaliată, comparativă, a ofertelor conduce în mod clar la o concluzie diferită. Rămânem în continuare dedicaţi inovaţiilor pentru noul câmp de luptă digital, unde securitatea, eficienţa şi scalabilitatea resurselor pot face diferenţa între succes şi eşec”, a declarat vineri un purtător de cuvânt al AWS, printr-un email, după atribuirea contractului către Microsoft.

Un analist al Wedbush, Dan Ives, a apreciat că acordul ”schimbă jocul” pentru Microsoft, afirmând într-o notă adresată clienţilor că acordul ”va avea un efect de durată, pe parcursul anilor următori”. Acesta mai anticipează că Amazon va contesta rezultatul licitaţiei în instanţă, dar că Microsoft va câştiga.

Directorul general al Amazon, Jeff Bezos, este o sursă constantă de iritare pentru preşedintele Trump. Bezos deţine publicaţia The Washington Post, pe care Trump o critică în mod constant pentru modul în care scrie despre administraţia pe care o conduce. Trump a criticat în mod repetat Amazon şi din alte motive, afirmând, de exemplu, că Amazob nu plăteşte un nivel corect de taxe şi că ”jefuieşte” poşta americană.

Fondatorul Amazon şi cel mai bogat om din lume, Jeff Bezos, a pierdut într-o singură seară 6,9 miliarde de dolari în urma scăderii preţului acţiunilor companiei sale, potrivit CNBC.

Într-un raport publicat pe 24 octombrie, Amazon a dat publicităţii câştigurile pentru trimestrul al treilea. Raportul, considerat dezamăgitor de către investitori, a dus la o scădere cu 9% a valorii acţiunilor companiei.

Dacă valoarea acţiunilor Amazon continuă să scadă, Jeff Bezos îşi poate pierde titlul de cel mai bogat om din lume, putând fi înlocuit de cofondatorul Microsoft, Bill Gates, conform Indexului Bloomberg Billionaires.

Potrivit clasamentului anual Forbes anunţat la începutul lunii martie, averea lui Bezos, în vârstă de 55 de ani, care a ţinut recent prima pagină a ziarelor cu divorţul său, a crescut cu 19 miliarde de dolari într-un an, ajungând la 131 de miliarde de dolari.
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus