Stiri de ultima ora

Trump a declasificat nota confidenţială în care FBI este acuzată de abuzuri în ancheta cu privire la implicarea Rusiei în ultimele alegeri din SUA

Trump a declasificat nota confidenţială în care FBI este acuzată de abuzuri în ancheta cu privire la implicarea Rusiei în ultimele alegeri din SUA
International
Donald Trump a declasificat nota confidenţială în care republicanul Devin Nunes denunţă FBI pentru punerea sub ascultare a unui apropiat al preşedintelui american luat în vizorul anchetei cu privire la implicarea ruşilor în ultimul scrutin prezidenţial din Statele Unite.

„A fost declasificată, vom vedea ce se va întâmpla“, a declarat Trump din Biroul Oval.

„Ceea ce se petrece în ţara noastră este o ruşine. Mulţi oameni trebuie să aibă ruşine“, a adăugat el, potrivit AFP.

Acest memoriu de patru pagini, întocmit pentru şeful Comisiei pentru servicii secrete a Camerei Reprezentanţilor - republicanul Devin Nunes -, acuză FBI-ul şi Departamentul de Justiţie că au indus în eroare Curtea pentru Spravegherea Informaţiilor Externe (FISC) în scopul de a obţine o extindere a unei operaţiuni secrete de ascultare a lui Carter Page, care a fost consilier al lui Trump în timpul campaniei din 2016, notează Deutsche Welle.

Luni seară, Comisia a aprobat declasificarea acestui document, în ciuda opoziţiei Departamentului de Justiţie şi a FBI, potrivit cărora respectivul memoriu ar conţine informaţii sensibile despre operaţiunile americane de contraspionaj, relevă agenţia Belga, preluată de dhnet.be.

Miercuri, într-un gest destul de rar, după cum notează BBC, Biroul Federal de Investigaţii a dat publicităţii un comunicat în care şi-a exprimat „îngrijorări serioase“ legate de „acurateţea“ documentului. 

Congresmenul democrat Adam Schiff, membru în comisia condusă de Nunes, i-a acuzat pe colegii săi republicani că au modificat documentul după ce acesta a fost supus votului, relevă BBC. 

Mai mulţi democraţi au afirmat că acest raport nu este altceva decât o încercare de a discredita ancheta procurorului special Robert Mueller privind presupusele legături între Rusia şi echipa de campanie a lui Trump, pentru ca, în cele din urmă, Mueller să fie înlăturat de la conducerea investigaţiei.

Cu câteva ore înainte de declasificarea notei, Trump a acuzat FBI şi Departamentul Justiţiei de politizarea anchetelor în favoarea adversarilor săi din tabăra democraţilor.

„Oficiali şi anchetatori din cele mai înalte ranguri ale FBI şi ale Departamentului Justiţiei au politizat procesul sacru al investigaţiei în favoarea unor democraţi şi împotriva unor republicani“, a scris Trump pe contul său de Twitter.

„Voi aţi încercat să ascundeţi faptul că Hillary Clinton şi Partidul Democrat au dat bani GPS Fusion să creeze un dosar care a fost folosit de aliaţii lor din administraţia Obama să convingă înşelător o Curte, după cum se vede, să spioneze echipa Trump“, a adăugat el, citându-l în acest mesaj pe Tom Fitton, preşedintele Judicial Watch (JW), o fondaţie conservatoare.
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus