Stiri de ultima ora

Triumful banilor asupra tradiţionalismului islamic. Indonezia amână adoptarea pedepselor draconice pentru sex în afara căsătoriei

Triumful banilor asupra tradiţionalismului islamic. Indonezia amână adoptarea pedepselor draconice pentru sex în afara căsătoriei
International
Preşedintele Indoneziei, Joko Widodo, a cerut legislativului de la Jakarta să amâne adoptarea unei noi legi care ar fi pedepsit cu închisoare cuplurile necăsătorite care ar fi întreţinut relaţii sexuale. Măsura s-ar fi aplicat şi străinilor, afectând industria turismului în întreaga ţară, dar mai ales pe insula Bali.

Preşedintele Indoneziei a anunţat, vineri, că a urmărit atent procesul de modificare a codului penal şi, în urma formulării mai multor obiecţii din partea unor organizaţii ale societăţii civile, „a ajuns la concluzia că există aspecte care necesită o examinare mai atentă”. În consecinţă, acesta a cerut legislativului indonezian amânarea adoptării modificărilor aduse codului penal, conform Sydney Morning Herald. 

Având în vedere că întreţinerea de relaţii sexuale în afara căsătoriei ar fi urmat să fie pedepsită cu privare de libertatea, modificările aduse codului penal au fost puternic criticate de mai multe organizaţii care militează pentru drepturile omului. Cu toate acestea, majoritatea analiştilor pun decizia preşedintelui indonezian pe seama efectelor negative pe care o astfel de măsura le-ar avea asupra turismului.

Industria turismului este una dintre cele mai importante componente ale economiei Indoneziei şi un sector deosebit de important în planurile guvernamentale pentru dezvoltare economică. , aproape 16 milioane de persoane au vizitat în scopuri turistice Indonezia în 2018, Bali fiind cea mai populară destinaţie. Dintre aceştia, 1,3 milioane au fost cetăţeni australieni, aproape 400,000 cetăţeni ai Regatului Unit şi 390,000 cetăţeni ai Statelor Unite. Insula Bali este o atracţie turistică foarte căutată din mai multe motive, iar petrecerile şi viaţa de noapte se află în fruntea listei, o sursă constantă de tensiuni politice într-o ţară majoritar musulmană.

Vorbind pentru Sydney Morning Herald , Tim Lindsey, profesor la universitatea din Melbourne şi specialist în cultura indoneziană, a declarat că pedepsele pentru întreţinerea de relaţii sexuale în afara căsătoriei ar crea „probleme imense pentru străini dacă chiar este pusă în aplicare, chiar dacă Indonezia este bine cunoscută pentru numărul ridicat de legi care nu sunt aplicate vreodată”. 

„Vor fi nevoiţi turişti să-şi ia certificatele de căsătorie cu ei în vacanţă? Mai mult, asta îi expune pe străini la tot felul de abuzuri. Ar fi foarte uşor pentru un poliţist din Bali să le spună că nu sunt căsătoriţi şi să le ceară bani dacă nu vor să fie arestaţi”, a mai adăugat acesta.

Pe lângă această modificare, care a captat atenţia presei internaţionale, noul cod penal al Indoneziei include şi măsuri precum criminalizarea criticării preşedintelui, pedepse pentru răspândirea ideologiei comuniste, piedici suplimentare pentru accesul la avort într-un spital şi scoaterea în afara legii a magiei şi a bestialităţii.

Chiar dacă legislativul indonezian poate refuza cererea preşedintelui, majoritatea analiştilor observă că există o presiunea politică semnificativă pentru acceptarea cererii de amânare şi o posibilă revocare a pedepselor draconice pentru întreţinerea de relaţii sexuale în afara căsătoriei.
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus