Stiri de ultima ora

Tensiuni uriaşe în Spania: Peste 600.000 de oameni au participat la o manifestaţie pentru independenţa Cataluniei. Violenţe extreme pe străzile din Barcelona (VIDEO)

Tensiuni uriaşe în Spania: Peste 600.000 de oameni au participat la o manifestaţie pentru independenţa Cataluniei. Violenţe extreme pe străzile din Barcelona (VIDEO)
International
Peste o jumătate de milion de oameni au ieşit miercuri seară pe străzile din Barcelona pentru a reînoi apelurile pentru independenţa Cataloniei faţă de Spania . Această manifestaţie de amploare vine în timp ce toată ţară aşteaptă verdictul în procesul celor 12 lideri separatişti care au încercat desprinderea regiunii în urmă cu doi ani, scrie The Guardian.

Manifestaţia vine fix în ziua în care au loc comemorările privind căderea Barcelonei în 1714 la finalul războiului spaniol de succesiune. Manifestările pro-indepedenţă organizate pe 11 august au dus la prezenţa în stradă a 1,5 milioane de oameni în 2012 şi altor 1,8 milioane în 2014.

Manifestaţiile de anul ăsta nu au fost ferite nici de violenţă, străzile din Barcelona fiind martore unor confruntări serioase între protestatari şi forţele de ordine.

În jur de 500 de persoane s-au îndreptat după manifestație către Parlament, dărâmând câteva garduri de protecție. De asemenea, au aruncat cu pietre și bețe spre forțele de ordine și au dat foc unei pancarte.

Pe 27 octombrie 2017, Parlamentul Cataluniei a anunţat independenţa faţa de Spania după un referendum declarat ilegal de către autorităţile centrale de la Madrid. Senatul spaniol a replicat prin intaurarea conducerii de la centru asupra regiunii şi demiterea întregului guvern catalan, precum şi organizarea de noi alegeri regionale. Pe 2 noiembrie, patru miniştri au fost arestaţi prin decizia Curţii Supreme pentru rebeliune şi deturnare de fonduri publice, iar preşedintele catalan Carles Puigdemont a fugit în Belgia.
www.b1.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus