Stiri de ultima ora

Tara care anuleaza datoriile celor mai saraci cetateni ai sai. "Vrem sa le asiguram un nou inceput"

Tara care anuleaza datoriile celor mai saraci cetateni ai sai. Vrem sa le asiguram un nou inceput
International
Pare un basm sau un numar de magie, dar nu e deloc asa. Guvernul de la Zagreb a lansat un program prin care urmeaza, pur si simplu, sa fie anulate datoriile pe care le-au acumulat cei mai stramtorati dintre croati.

Programul e destinat familiilor care, in ultimele trei luni, au realizat venituri mai mici de 370 de dolari; si care nu au proprietati, cu exceptia locuintei, si nici economii in banca. 60.000 de oameni ar urma sa beneficieze de acest "nou inceput".

Statul, alaturi de un numar de banci, operatori de telefonie, administratii locale si unele companii private au cazut de acord asupra programului intitulat "Un nou inceput". Pentru cei mai saraci dintre croati, care se lupta de la luna la luna sa-si plateasca facturile, datoriile acumulate vor fi pur si simplu sterse.

"Doar visam la asa ceva. Nu ma mai descurc cu datoriile. Eu sotul si fiica mea suntem cu spatele la zid", a spus o femeie.

"Nu e un mesaj pentru oameni sa nu-si plateasca facturile. E o masura de protectie sociala, un mod de actiune responsabil din punct de vedere social", a spus Milanka Opacic, ministrul Protectiei Sociale.

Premierul spune ca beneficiarii alcatuiesc patura cea ma saraca a datornicilor si oricum nu au nicio sansa sa-si achite datoriile acumulate in anii de criza. Economia Croatiei se zbate in mijlocul unei recesiuni prelungite. Si, de la sfarsitul lui 2011, PIB-ul ascazut in fiecare trimestru.

"Facem tot posibilul pentru a usura viata oamenilor in aceasta criza grea si prelungita. Poate ca va fi o povara in plus la bugetul statului, dar vrem sa le asiguram celor cu veniturile cele mai mici sansa unui nou inceput", a spus premierul Zoran Milanovici.

Analistii observa ca masura - desi fara precedent la o asemenea scara - nu e chiar surprinzatoare, pentru un guvern a carui cota de incredere s-a prabusit in anii de criza. Iar noi alegeri parlamentare urmeaza peste un an.

Fondul Monetar a anuntat ca este de acord, in principiu, cu stergerea datoriilor pentru cei mai stramatorati dintre croati. Asteapta insa si adoptarea unor reforme dure, care sa readuca economia croata pe linia de plutire.
stirileprotv.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus