Stiri de ultima ora

SUA, gata să medieze conflictul dintre Israel şi Hamas. 25 de oameni au fost ucişi joi

SUA, gata să medieze conflictul dintre Israel şi Hamas. 25 de oameni au fost ucişi joi
International
Statele Unite sunt pregătite să medieze negocierile dintre Israel şi Hamas pentru încetarea ostilităţilor în Fâşia Gaza. Anunţul a fost făcut de Casa Albă, după o discuţie între preşedintele Barack Obama şi premierul israelian Benjamin Netanyahu. Şeful executivului israelian vorbeşte însă de noi raiduri aeriene asupra ţintelor grupării teroriste.

Armata israeliană a anunţat că a vizat peste 320 de ţinte Hamas, majoritatea instalaţii pentru lansatoare de rachete, tuneluri şi posturi de comandă ale grupării. De la începutul operaţiunii au fost efectuate nu mai puţin de 750 de raiduri, 25 de oameni fiind ucişi joi, în timpul atacurilor. Zeci de locuinţe au fost incendiate în urma raidurilor aviaţiei israeliene care a ţinut sub tir mai ales oraşul Gaza.

Palestinienii spun însă că victimele sunt în mare parte oameni nevinovaţi, femei şi copii.

Raidurile aeriene au continuat şi spre dimineaţa zilei de vineri, după ce în cursul nopţii militanţii Hamas au lansat cel puţin 12 rachete asupra oraşelor din sud, dar şi asupra Tel Aviv-ului, unde sirenele au sunat aproape fără întrerupere.

Autorităţile israeliene spun că sistemul antirachetă Iron Dome a reuşit să doboare şapte dintre cele 12 rachete lansate de Hamas.

Noaptea a fost incendiară şi în oraşul Hebron, în Cisiordania, unde tinerii palestinieni s-au bătut cu forţele de ordine israeliene. Protestatarii au aruncat cu pietre şi au incendiat maşini şi tomberoane, iar forţele israeliene au răspuns cu gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc. Mai mulţi palestinieni au fost răniţi în urma violenţelor.

Îngrijorat de reizbucnirea conflictului palestiniano-israelian, Consiliul de Securitate al ONU a anunţat o reuniune de urgenţă. „Gaza se află pe muchie de cuţit. Situaţia care se deteriorează conduce la o spirală a violenţelor care ar putea scăpa repede de sub control”, a spus Ban Ki-Moon, secretarul general al ONU.

Conflictele au reizbucnit săptămâna trecută după ce autorităţile de la Ierusalim au descoperit trupurile a trei tineri israelieni care fuseseră răpiţi şi omorâţi luna trecută. Guvernul israelian a acuzat Gruparea Hamas pentru incident, dar militanţii palestinieni au negat orice implicare.
digi24.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus