Stiri de ultima ora

Statele Unite vor intensifica operaţiunile de patrulare în Marea Chinei de Sud

Statele Unite vor intensifica operaţiunile de patrulare în Marea Chinei de Sud
International
Pentagonul ia în calcul suplimentarea patrulelor în Marea Chinei de Sud, în total urmând să aibă loc trei astfel de operaţiuni în fiecare lună, cu scopul de a asigura libertatea navigaţiei în apele disputate, relatează Wall Street Journal, citat de France 24.

Statele Unite vor intensifica operaţiunile de patrulare în Marea Chinei de Sud

Scopul ar fi crearea unei poziţii mai consistente pentru a contracara pretenţiile maritime ale Chinei. Planul a fost realizat de către Comandamentul SUA din zona Pacific, însă oficialii americani nu au precizat când ar trebui să aibă loc aceste operaţiuni. În cadrul viitoarelor misiuni de patrulare ar urma să fie incluse atât portavioane, cât şi nave de război americane.

De când Donald Trump a ajuns preşedintele SUA, au existat trei operaţiuni pentru asigurarea libertăţii de navigaţie, ultima fiind efectuată de către distrugătorul USS John S. McCain, care a fost implicat într-un accident în urma căruia au murit zece marinari americani.

În timpul Administraţiei Obama, Marina SUA a efectuat patru astfel de operaţiuni în Marea Chinei de Sud, unde China şi-a afirmat pretenţiile prin construirea de insule artificiale. Beijingul pretinde că toată Marea îi aparţine. În Marea Chinei de Sud s-ar găsi mari rezerve de petrol şi gaze natural, iar anual marea este traversată de nave comerciale cu mărfuri în valoare de cinci miliarde de dolari.

Pretenţiile Chinei intră în contradicţie cu cele ale Vietnamului, Bruneiului, Filipinelor şi Taiwanului.
www.mediafax.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus