Stiri de ultima ora

Stare de urgenţă în Florida, sub asaltul uraganului Matthew: ”Furtuna vă va ucide, iar timpul se scurge”

Stare de urgenţă în Florida, sub asaltul uraganului Matthew: ”Furtuna
vă va ucide, iar timpul se scurge”
International
Uraganul Matthew ia cu asalt Florida, după ce a făcut ravagii în insulele Haiti şi Bahamas, unde sute de victime au fost înregistrate. Preşedintele Barack Obama a declarat stare de urgenţă în peninsulă, în timp ce intensitatea furtunii a crescut la categoria 4, transmit agenţiile americane de presă.

În Florida, uraganul ameninţă să lovească coasta de est a peninsulei cu tornade, vânt extrem de puternic şi ploaie torenţială. Şi în cazul în care furia furtunii în sine nu este suficient de puternică, posibilitatea de creare a unor valuri de câţiva metri înălţime ar putea lăsa sute de mii de locuinţe sub apă şi fără energie electrică.

Stare de urgenţă

Preşedintele Barack Obama a declarat stare de urgenţă în Florida. Această decizie afectează 28 de comitate ale statului şi permite Departamentului de Securitate Internă şi Agenţiei Federale de Management de Urgenţă (FEMA) să coordoneze eforturile de ajutorare în caz de dezastru, potrivit CNN.

Guvernatorul statului Florida i-a îndemnat pe rezidenţii din zonele sub ordin de evacuare să plece imediat. ”Furtuna vă va ucide, iar timpul se scurge”, a spus el. Mai mult de două milioane de locuitori ai statului au fost obligaţi sau sfătuiţi să evacueze zona ce se întinde de la Fort Lauderdale, în sud, până în Jacksonville, în nord.

Şi guvernatorul Carolinei de Nord, Pat McCrory, a declarat stare de urgenţă în toate cele 100 de comitate ale statului, pentru a permite oferirea asistenţei necesare în caz de dezastru. Statele Carolina de Sud şi Georgia sunt şi ele în aceeaşi situaţie.

Uragan de categoria 4

Uraganul Matthew a crescut în intensitate joi, la categoria 4, ameninţând cu daune devastatoare şi declanşând ordine de evacuare de la coasta atlantică până la Carolina de Sud.

Centrul Naţional pentru Uragane din SUA a avertizat că viteza maximă a vântului este de 140 de mile pe oră, iar meteorologii au adăugat că uraganul va aduce şi ploi torenţiale şi valuri uriaşe în zonele de coastă.

Sute de morţi

Numărul oamenilor ucişi de uragan în Haiti a crescut la 264, au declarat oficialii locali joi, în timp ce salvatorii şi agenţiile de ajutor se pregăteau să ajungă în zonele îndepărtate ale ţării pentru a evalua pagubele, potrivit CNN.

Uraganul, care a lovit Haiti marţi, a adus vânturi de peste 145 mile pe oră şi ploi torenţiale care au distrus mai mult de 3.200 de case, au strămutat 15.000 de oameni, au ruinat plantaţii şi au înecat animale.

Eforturile de a accesa cele mai afectate zone au fost împiedicate de inundaţii, de prăbuşirea reţelelor de comunicaţii şi de distrugerea unui pod cheie. Însă, pe măsură ce vremea se linişteşte, autorităţile haitiene, ONU şi organizaţiile non-guvernamentale locale şi internaţionale încep să îşi facă o idee asupra amplorii pagubelor.
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus