Stiri - Editia din date de 17-06-2018

Arhiva stiri din data de:
17-06-2018 Stiri de ultima ora din

Spania începe să preia migranţii de pe nava Aquarius, refuzată de italieni. Aceştia vor fi apoi relocaţi în Franţa

International
Prima ambarcaţiune dintre cele trei care au plecat din Italia, care avea la bord migranţi salvaţi de pe nava Aquarius care nu au fost primiţi de Malta şi Italia, a ajuns la portul din Valencia. După ce vor fi înregistraţi în Spania, aceştia vor fi relocaţi în Franţa.

Migranţii salvaţi din Mediterana de nava Aquarius au început să sosească duminică dimineaţa în portul spaniol Valencia, relatează AFP. Ei au sosit la ora locală 6.30 (7.30 ora României), la bordul navei italiene Dattilo. Următoarele loturi au ajuns în Spania în jurul orei 10.00 (11.00 ora României).

Translatori şi staff-ul medical au fost prezenţi pentru a oferi ajutor. Noul guvern socialist al Spaniei a promis servicii medicale gratuite pentru imigranţi şi susţine că va investiga fiecare cerere de azil.

„Este datoria noastră să evităm o catastrofă umanitară şi să oferim un port sigur pentru aceşti oameni, să ne respectăm obligaţiile privind drepturile omului”, a declarat prim-ministrul Pedro Sanchez.

În jur de 1.000 de angajaţi de la Crucea Roşie au fost prezenţi pentru a întâmpina migranţii.

Franţa urmează să primească migranţi de pe nava Aquarius

Guvernul spaniol a anunţat sâmbătă că acceptă oferta Franţei de a prelua migranţi de pe nava Aquarius, după ce aceştia vor fi înregistraţi în Spania, unde această navă aparţinând unui ONG va acosta duminică, întrucât Italia şi Malta i-au interzis să acosteze în porturile acestor ţări, transmite AFP.

„Guvernul francez va colabora cu guvernul spaniol pentru primirea migranţilor de pe Aquarius“, a anunţat într-un comunicat vicepremierul spaniol, Carmen Calvo. „Franţa va accepta migranţii care, după sosirea lor în portul Valencia şi aplicarea tuturor protocoalelor prevăzute în procesul de primire, îşi vor exprima dorinţa să meargă în această ţară“, a adăugat ea. Premierul spaniol, Pedro Sanchez, „i-a mulţumit preşedintelui Macron pentru cooperarea în această chestiune (...) şi consideră că acesta este cadrul de cooperare în care Europa trebuie să răspundă“ problemei migraţiei, mai menţionează Carmen Calvo în comunicat.

Autorităţile franceze au anunţat de joi că ar putea primi migranţi de pe nava Aquarius „care corespund criteriilor de azil“.

Pe de altă parte, Garda de Coastă spaniolă a anunţat că vineri şi sâmbătă a salvat 933 de migranţi aflaţi pe diferite ambarcaţiuni pe Marea Mediterană, recuperând şi patru cadavre.

Noul premier spaniol, socialistul Pedro Sanchez, s-a remarcat prin iniţiative prietenoase faţă de migranţii ilegali. După ce a acceptat primirea navei Aquarius, guvernul său a promis vineri că va restabili asistenţa medicală gratuită pentru migranţii fără acte în regulă, un drept eliminat de fostul guvern conservator al premierului Mariano Rajoy pentru reducerea cheltuielilor bugetare.

Spania a fost până în prezent în urma Greciei şi Italiei în ce priveşte numărul migranţilor care au debarcat în Europa, dar decizia noului guvern italian format din partide antisistem şi de extremă dreapta de a nu mai permite intrarea migranţilor ilegali în ţară ar putea intensifica afluxul acestora către Spania.

După ce a refuzat primirea navei Aquarius, ministrul italian de interne, Matteo Salvini, a anunţat sâmbătă că a interzis altor două nave - aparţinând tot unui ONG - să debarce migranţi în porturile italiene. 

„Să ştie aceşti domni că Italia nu mai vrea să fie complice la afacerile imigraţiei clandestine şi, prin urmare, să caute alte porturi (non-italiene), către care să se îndrepte. În calitate de ministru şi de tată, o fac pentru binele tuturor“, a declarat Salvini, care este şi liderul partidului de extremă dreapta Liga. „Insultele şi ameninţările nu ne vor opri“ şi italienii îşi vor conduce singuri ţara, a mai spus el după ce un ONG care salvează migranţi în apropierea Libiei i-a catalogat pe membrii noului guvern italian drept „fascişti“.

Medici fără Frontiere denunţă "tratamentul degradant" la care au fost supuşi migranţii de pe Aquarius

Organizaţia Medici fără Frontiere (MSF), care a închiriat nava Aquarius împreună cu SOS Mediterana, a denunţat "tratamentul degradant" la care au fost supuşi migranţii salvaţi în largul Libiei, aceştia fiind obligaţi să parcurgă o călătorie de o săptămâna pentru a ajunge duminică în Spania după ce autorităţile italiene şi malteze au refuzat primirea lor, relatează AFP.

"Chiar dacă Italia are dreptate atunci când susţine că guvernele europene nu participă la preluarea refugiaţilor, nimic nu justifică tratamentul degradant la care au fost supuşi pasagerii de pe nava Aquarius", a declarat Karline Kleijer, coordonatoarea pentru situaţii de urgenţă a MSF.

"Este scandalos faptul ca autorităţile italiene şi-au închis porturile pentru aceşti 630 de supravieţuitori şi i-au făcut parcurgă un drum istovitor pe mare în mod inutil, în numele unei alegeri politice", a adăugat ea.

"Bărbaţi, femei şi copii de la bordul Aquarius au fugit de război şi de mizerie şi au experimentat groaza în Libia. Ei au fost transbordaţi de pe o barcă pe alta ca nişte mărfuri, iar călătoria lor pe mare a fost prelungită în mod inutil, în condiţii foarte grele", a adăugat ea.Articole similare :
18
iun.
scandalos migrantii de pe nava aquarius plimbati intre italia spania si franta ce se va intampla cu acestia video
International
Prima ambarcaţiune dintre cele trei care au plecat din Italia , care avea la bord migranţi salvaţi de pe nava Aquarius care nu au fost primiţi de Malta şi Italia...

23
sep.
panama anunta ca va retrage pavilionul acordat navei umanitare aquarius 2
International
Panama a anunţat sâmbătă că şi va retrage pavilionul acordat navei umanitare Aquarius 2, după o măsură similară luată de Gibraltar, pentru nerespectarea procedurilor juridice internaţionale privind salvarea migranţilor din Marea...

17
iun.
peste 500 de migranti vor debarca in italia 41 salvati de americani
International
Garda de coastă italiană a anunţat că una dintre navele sale a preluat peste 500 de migranţi salvaţi în Mediterana, între care şi 41 de migranţi salvaţi în urmă cu...

15
aug.
malta a permis acostarea navei aquarius cei 141 de migranti urmand sa fie primiti de cinci tari
International
Autorităţile din Malta au anunţat marţi că au permis navei umanitare Aquarius să acosteze în unul dintre porturile malteze, cei 141 de migranţi urmând să fie preluaţi de autorităţile din...

10
aug.
nava umanitara aquarius revenita in largul libiei a salvat 25 de migranti
International
Nava umanitară Aquarius, aflată în centrul unei furtuni diplomatice în luna iunie, a salvat vineri dimineaţă 25 de migranţi în largul Libiei, relansând dezbaterea privind portul în care îi va...

comments powered by Disqus
Foto:


Evaluari pentru impozitare Wagner Invest Evaluari pentru impozitare Wagner Invest
Evaluari pentru impozitare
www.wagnerinvest.ro
Ultimele stiri : International:
Artilcole stiri grupate pe subiecte