Stiri de ultima ora

Socialistul grec Yanis Varoufakis, cap de listă în Germania: „Conflictul dintre Nord şi Sud este o farsă“

Socialistul grec Yanis Varoufakis, cap de listă în Germania: „Conflictul dintre Nord şi
Sud este o farsă“
International
Yanis Varoufakis, fostul ministru de Finanţe al Greciei, cunoscut lumii întregi pentru disputele sale cu creditorii internaţionali, spune că nu este de acord cu ideea existenţei unui conflict între Nord şi Sud, apreciind că „este o farsă“.

Fondator al Mişcării pentru Democraţie în Europa 2025 (DiEM25), socialistul Varoufakis se află în campanie pentru europarlamentare în Germania, unde este mai cunoscut decât conservatorul Manfred Weber, considerat drept favorit la succesiunea lui Jean-Claude Juncker la şefia Comisiei Europene.

Reuşeşte să umple sălile indiferent de oraş: Frankfurt, Hamburg sau Munchen. Peste tot, zâmbeşte, îşi prezintă ideile şi semnează autografe.

„Am o legătură aparte de mai mult timp cu această ţară. Am crescut ascultând Deutsche Welle în camera de zi împreună cu părinţii mei pe vremea dictaturii fasciste din Grecia. Când eram copil, Willy Brandt şi cancelarul austriac Bruno Kreisky erau vocile democraţiei şi socialismului în Grecia. Mă simt ca acasă aici“,  explică el de ce candidează în Germania din postura de cap de listă.

„Dacă vrem să transformăm Imperiul Roman, trebuie să începem cu Roma. Şi este crucial de transmis europenilor că ceea ce le este prezentat ca un conflict între Nord şi Sud este o farsă. Asistăm mai degrabă la un conflict între politicieni progresişti pe de o parte şi politicieni autoritari regresivi pe de altă parte (…). Pentru a combate acest lucru, ce poate fi mai bine decât un grec candidat în Germania şi un german candidat în Grecia?“, continuă el, citat de „Liberation“.

De altfel, în Grecia, cap de listă pentru DiEM25 este Jochen Schult, un german stabilit la Atena.

Presa germană urmăreşte cu un amestec de fascinaţie şi amuzament mişcările lui Varoufakis. „Eu nu sunt responsabil de imaginea mea de rock star!“, titra recent cotidianul Frankfurter Allgemeine Zeitung publicând un interviu cu socialistul grec.

„Varoukakis luptă în campania electorală alături de Pamela Anderson“, ironiza Süddeutsche Zeitung în martie, după apariţia fostului iepuraş Playboy la un eveniment al DiEM25.

Pe scenă, Yanis Varoufakis vorbeşte mult, în special despre mediu. Propune un „Green New Deal“, un plan de alocare a 500 de miliarde de euro anual pentru asigurarea unei tranziţii ecologice la nivel european.
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus