Stiri de ultima ora

Şase lideri UE se vor întâlni la Bruxelles, într-o nouă rundă de negocieri pentru preşedinţia Comisiei Europene

Şase lideri UE se vor întâlni la Bruxelles, într-o nouă rundă de negocieri pentru preşedinţia Comisiei Europene
International
La peste o săptămână după alegerile pentru Parlamentul European, căutarea pentru un nou preşedinte al Comisiei Europene rămâne deschisă, fără un favorit clar, şi o nouă abordare a negocierilor din Consiliul European aduce încă un element de incertitudine.

Ca parte a acestui nou proces, şase lideri UE, mandataţi de către familiile lor politice cu conducerea căutării unui nou preşedinte al Comisiei se vor întâlni la Bruxelles, vineri seară, pentru a discuta despre candidaţi, în cadrul unei cine, au declarat mai mulţi oficiali ai Consiliului şi ai UE pentru Politico.

La o reuniune informală a Consiliului European de săptămâna trecută, lideri din cele trei familii politice principale ale UE – Partidul Popular European, Partidul Socialiştilor Europeni şi liberalii ALDE – au desemnat şase „coordonatori“, care au scopul de a purta discuţiile privind alegerea unui nou preşedinte al Comisiei şi aproape toate celelalte funcţii de top ale UE.

Este un proces complex care necesită abordarea mai multor probleme stringente, inclusiv luarea în calcul a rezultatelor alegerilor europarlamentare, precum şi obligaţiile de a crea un echilibru geografic şi demografic şi de îmbunătăţi paritatea de gen.

În calitate de coordonatori, prim-miniştrii croat Andrej Plenkovič şi leton Krišjānis Kariņš reprezintă PPE, prim-ministrul olandez Mark Rutte şi omologul său belgian Charles Michel îi reprezintă pe liberali şi premierul spaniol Pedro Sanchez şi cel portughez Antonio Costa sunt reprezentanţi social-democraţilor.

În 2014, conservatorii şi social-democraţii au câştigat suficiente locuri în Parlamentul European ca să facă din decizia privind funcţiile de top ale UE o discuţie între ei, primele două cele mai mari familii politice ale UE şi era o înţelegere între Jean-Claude Juncker şi contracandidatul său socialist, pe atunci preşedintele Parlamentului, Martin Schulz, în ceea ce priveşte marea coaliţie pe care aveau s-o formeze după alegeri.

Însă rezultatele mai complicate ale alegerilor europarlamentare de anul acesta înseamnă că este nevoie de o coaliţie mai largă pentru a forma o majoritare printre familiile politice proeuropene, şi liberalii şi socialiştii insistă să spargă monopolul pe care PPE îl are în prezent asupra a trei dintre funcţiile de top: preşedinţiile Comisiei, Consiliului şi Parlamentului.

Noul sistem de coordonatori mai adaugă un strat la consultările deja complexe care vor începe între preşedintele Consiliului, Donald Tusk, şi liderii grupurilor politice din Parlament. Consiliul, votând prin majoritate calificată, trebuie să nominalizeze un candidat pentru a fi preşedintele Comisiei, dar candidatul va trebui, ulterior, să fie confirmat de o majoritate în Parlament – însemnând cel puţin 376 din 751 de voturi.

„Este un fel de invenţie nouă“, a spus un oficial UE cu referire la noii coordonatori. „Nu cred că suntem convinşi că acest lucru va fi suficient“.

Într-o oarecare măsură, numirea celor şase coordonatori ar putea să slăbească rolul liderilor grupurilor politice; doi dintre ei – conservatorul Manfred Weber şi liberalul Guy Verhofstadt – sunt candidaţi pentru funcţii de top ale UE.

În acelaşi timp, discuţiile informale ale coordonatorilor nu vor fi neapărat locul unde se vor lua deciziile şi Tusk, ca preşedinte al Consiliului, nu se poate baza pe coordonatori să vorbească în numele celor 28 de şefi de state şi guverne. În primul rând, cei mai puternici lideri UE, cancelarul german Angela Merkel şi  preşedintele francez Emmanuel Macron, nu participă în aceste discuţii.

Donald Tusk va trebui să-şi continue consultările intense cu liderii UE, neştiind în ce măsură coordonatorii vor vorbi în numele altora. 

Consiliul întreg va avea noua rundă de discuţii formale privind funcţiile europene de conducere la un sumiit de la Bruxelles, la sfârşitul lunii. 

Cina informală de vineri va începe să avanseze întregul proces. Discuţiile, care în mod normal au loc în Parlament, au fost amânate de această dată, parţial din cauza neînţelegerilor dintre partide, privind reprezentanţii care vor  prelua conducerea în coordonarea negocierilor. 
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus