Stiri de ultima ora

Rusia şi Germania au format un acord cu privire la estul Ucrainei. Ce prevede el

Rusia şi Germania au format un acord cu privire la estul Ucrainei. Ce prevede el
International
Preşedintele rus, Vladimir Putin, şi cancelarul german, Angela Merkel, au format, luni, un acord ce precede acordarea unui "statut special" Donbas-ului-, zona din estul Ucrainei controlată de aşa-zişii separatişti, transmite Reuters .

Conform înţelegerii, "statutul special" al Dobans-ul (regiunea controlată de separatişti - n.r.) ar urma să fie stabilit printr-o lege ce ar urma să fie adoptată chiar de Ucraina .

În plus, cei doi lideri au discutat şi despre un tot-mai vehiculat summit Kiev-Moscova-Berlin-Paris.

Acordul de luni dintre cele două puteri regionale vine la aproximativ o lună după ce şi preşedintele Ucrainei, Volodymr Zelenskiy, a declarat că a fost de acord cu acordarea unui "statut special" Donbas-ului. Tot atunci, a indicat şi faptul că a permis desfăşurarea de alegeri în acea zonă. 

Ulterior, Volodymr Zelenskiy a fost acuzat de faptul că ar fi cedat presiunii Moscovei şi a declarat că, de fapt, alegerile din Donbas nu ar trebuie să se desfăşoare "cu pistolul la tâmplă", ci în conformitate cu legislaţia ucraineană.

De precizat ca situația din estul Ucrainei riscă să se transforme într-un conflict înghețat similar celor din Transnistria, Abhazia, Oseția de Sud, Nagorno-Karabakh, Peninsula Crimeea.
www.b1.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus