Stiri de ultima ora

Rusia denunţă încercările lui Trump de anulare a Acordului nuclear semnat de marile puteri cu Iranul

Rusia denunţă încercările lui Trump de anulare a Acordului nuclear semnat de marile puteri cu Iranul
International
Administraţia Vladimir Putin a criticat, vineri după-amiază, încercările preşedintelui SUA, Donald Trump, de a emite dubii în legătură cu eficienţa Acordului nuclear semnat de marile puteri cu Iranul.

Rusia denunţă încercările lui Trump de anulare a Acordului nuclear semnat de marile puteri cu Iranul (Imagine: Hepta)

"Din nefericire, partenerii noştri americani pun sub semnul întrebării acest Tratat", a declarat vineri Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, citat de site-ul agenţiei Reuters.

"Cei din Administraţia Donald Trump continuă să numească astfel de acorduri greşite, eronate; este păcat că un Tratat de succes este pus oarecum sub semnul întrebării", a adăugat şeful diplomaţiei ruse.

Iranul a sesizat Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite în legătură cu sancţiunile impuse de Statele Unite în luna iulie, acuzând că este vorba de o încălcare a acordului nuclear semnat de Teheran cu marile puteri. În plus, Teheranul s-ar putea retrage din Acordul nuclear semnat cu marile puteri, din cauza încălcării Tratatului de către Administraţia Donald Trump, a avertizat recent ministrul iranian de Externe, Mohammed Javad Zarif. "Dacă observăm vreo încălcare majoră a acordului de către SUA sau vreo neperformanţă semnificativă, atunci Iranul are şi alte opţiuni, inclusiv retragerea din acord", a declarat Mohammed Javad Zarif.

Administraţia Donald Trump contestă Acordul nuclear cu Iranul, acuzând regimul islamist de la Teheran că "nu respectă spiritul tratatului". Preşedintele SUA, Donald Trump, a sugerat că va decide în septembrie retragerea din acordul nuclear cu Iranul, după ce, potrivit unor surse, Washingtonul va efectua o serie de verificări în uzine atomice iraniene.

Marile puteri din grupul P5+1 (China, Franţa, Rusia, Marea Britanie, Statele Unite plus Germania) au semnat în 2015 un acord cu Iranul prin care Teheranul se angajează să limiteze activităţile atomice în schimbul relaxării sancţiunilor internaţionale. Preşedintele SUA, Donald Trump, şi Israelul contestă acordul nuclear semnat cu Iranul. Administraţia Donald Trump a anunţat în aprilie o evaluare pe tema efectelor relaxării sancţiunilor impuse Iranului.

Uniunea Europeană respectă evaluarea Administraţiei Donald Trump privind Acordul nuclear semnat de marile puteri cu Iranul, dar aminteşte că este vorba de un document internaţional, care "nu aparţine unei singure ţări", a afirmat recent Federica Mogherini, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe. "Acordul nuclear nu aparţine unei singure ţări, aparţine comunităţii internaţionale", a declarat Federica Mogherini într-o conferinţă de presă organizată alături de Serghei Lavrov, ministrul de Externe al Rusiei. "Avem responsabilitatea de a ne asigura că acordul va continua să fie implementat", a insistat Federica Mogherini, amintind că Tratatul este susţinut de Naţiunile Unite.

Articole similare :
comments powered by Disqus