Stiri de ultima ora

Rusia: Anchetă pentru "tulburări în masă"

Rusia: Anchetă pentru "tulburări în masă"
International
Justiţia rusă a declarat deschiderea unei anchete pentru "tulburări în masă", după un miting neautorizat al opoziţiei reprimat ferm de poliţie la Moscova, ne spune AFP.

30.07.2019 - 19:25

O procedură pentru "organizarea de tulburări în masă" poate duce la pedepse de până la 15 ani de închisoare.

"Anchetatorii au stabilit că un grup de persoane a difuzat pe internet în ajunul manifestaţiei neautorizate apeluri la participare, recunoscând în mod conştient că aceste acţiuni ar putea duce la tulburări în masă", a scris Comitetul rus de anchetă într-un comunicat.

Anchetatorii îi acuză pe manifestanţi de "încălcare gravă a ordinii publice, violenţe împotriva forţelor de ordine" şi, de asemenea, că au spart sâmbătă cordonul de securitate instituit de poliţie pe bulevardul care înconjoară centrul Moscovei, "paralizând astfel circulaţia.

Comitetul de anchetă a anunţat de asemenea deschiderea de proceduri penale împotriva unor manifestanţi pentru "violenţă împotriva forţelor de ordine".

Parchetul rus a cerut la rândul său marţi să se reacţioneze cu severitate la manifestaţiile neautorizate, în condiţiile în care o nouă acţiune de protest a opoziţiei este planificată pentru sâmbăta viitoare la Moscova. Manifestaţia a fost autorizată de primărie, conform organizatorilor, dar locul propus de autorităţi, bulevardul Saharov din centru, nu este pe placul opozanţilor. Dar dacă opoziţia refuză să se întâlnească în locul autorizat şi se decide pentru altul, manifestaţia sa riscă să fie considerată oficial drept neautorizată.

Opoziţia denunţă respingerea mai multor candidaturi independente la alegerile locale din 8 septembrie, care riscă să-i pună în situaţii dificile pe candidaţii susţinători ai puterii, pe fondul nemulţumirii sociale.

Principalul oponent al Kremlinului, Alexei Navalnîi, şi mai mulţi dintre aliaţii săi au fost condamnaţi la scurte pedepse cu închisoarea pentru organizarea manifestaţiei de sâmbăta trecută de la Moscova.
RomaniaLibera.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus