Stiri de ultima ora

Reuniune NATO, în premieră prin videoconferință

Reuniune NATO, în premieră prin videoconferință
International
Pentru prima dată în istoria Alianţei Nord-Atlantice, miniştrii de Externe ai statelor membre se vor reuni, joi, de la distanţă.

Întrunirea se va desfăşura în regim de videoconferinţă.

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe de la București, având în vedere situaţia la nivel internaţional, cu prilejul reuniunii ministeriale va avea loc o discuţie despre gestionarea efectelor pandemiei de COVID-19, inclusiv a implicaţiilor asupra activităţilor NATO.

Agenda reuniunii va include, de asemenea, discuţii privind ameninţările provenind din vecinătatea sudică, procesul de reflecţie strategică privind consolidarea dimensiunii politice a NATO, precum şi evoluţiile de securitate în spaţiul euro-atlantic.

”Reuniunea va avea o semnificaţie politică specială şi din perspectiva faptului că va fi prima la care Republica Macedonia de Nord va participa formal ca stat aliat, numărul statelor membre NATO ajungând astfel la 30”, notează MAE.

Alianţa Nord-Atlantică a anunțat, de curând, că forţele sale armate sprijină naţiunile în diminuarea efectelor crizei generate de pandemie.

“NATO face tot ce îi stă în putere pentru a ajuta în lupta împotriva acestui duşman invizibil”, a declarat secretarul general Jens Stoltenberg.

“Suntem împreună în această criză şi, când răspundem împreună, răspunsul nostru este eficient”, a adăugat acesta, care a menţionat transportul aerian de echipament medical, donaţiile medicale făcute de Statele Unite şi Turcia, primirea pacienţilor francezi şi italieni în spitalele din Germania.

NATO a precizat că a răspuns solicitărilor primite de la Italia şi Spania.

Epidemia de COVID-19 reprezintă o uriaşă provocare pentru Alianţă, potrivit Euronews.

Statele Unite ale Americii au suspendat toate exerciţiile militare şi călătoriile forţelor americane spre casă şi în străinătate pentru cel puţin două luni, în încercarea de a stopa răspândirea epidemiei de coronavirus. Decizia SUA are mari implicaţii pentru securitatea transatlantică.

NATO a precizat că sunt monitorizate îndeaproape activităţile militare ale Rusiei, precum şi alte exerciţii militare desfăşurate sub egida Alianţei Nord-Atlantice.

Totuşi, unitatea multinaţională staţionată în Lituania şi-a redus forţat activităţile, după ce mai mult de 20 de militari au fost testaţi pozitiv pentru coronavirus. De asemenea, instruirea militară a fost redusă şi contactul cu alte unităţi militare a fost restricţionat.

Pandemia de coronavirus ar putea avea efecte pe termen lung asupra eficacităţii NATO.

În ciuda recentelor creşteri la capitolul cheltuieli militare în rândul aliaţilor occidentali, angajamentul de a menţine cheltuielile la un nivel de 2% din PIB va fi supus la mari presiuni din cauza eforturilor statelor membre de a gestiona criza generată de epidemia de coronavirus.

Inevitabil, statele vor dori să concentreze fondurile spre susţinerea economiei şi a bunăstării sociale, aşa cum a recomandat şi secretarul general al ONU, Antonio Guterres.

Este timpul ca NATO să acţioneze. Situaţia de fapt reprezintă, însă, şi o imensă oportunitate pentru NATO de a se ridica la nivelul provocărilor, subliniază analiştii, mai ales după ce Uniunea Europeană a avut un răspuns iniţial inconsistent faţă de epidemia de coronavirus, adaugă jurnaliștii Euronews.

europafm.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus