Stiri - Editia din date de 25-09-2018

Arhiva stiri din data de:
25-09-2018 Stiri de ultima ora din

Război în Guvernul May. Alegeri anticipate?

International
Opoziţia laburistă din Marea Britanie va vota în această săptămână pentru menţinerea unui al doilea referendum asupra Brexit, dacă Theresa May nu reuşeşte să treacă planul ei de ieşire din Uniunea Europeană prin Parlament, s-a hotărât în congresul anual care s-a deschis duminică

25.09.2018 - 09:19

După ce planurile lui May pentru Brexit au fost respinse joi de UE, rezultatul negocierilor de ieşire este mai nesigur ca oricând, dând un impuls celor care vor să oprească aşa-numitul „divorţ“ de UE.

Partidul Laburist din Marea Britanie, în opoziţie, va menţine opţiunea pentru un al doilea vot asupra oricărui acord privind Brexitul cu Uniunea Europeană, dar ar prefera alegeri naţionale care să rezolve problema, a declarat purtătorul de cuvânt al formaţiunii, John McDonnell.

Spectrul crizei Suezului

„Noi credem că alegerile generale sunt cea mai bună soluţie, pentru că oamenii pot avea atunci o dezbatere amplă şi pot, de asemenea, alege o echipă ce ar conduce ulterior negocierile“, a declarat McDonnell.

„Dacă nu putem obţine alegeri generale, vom păstra opţiunea pentru campania «Votul poporului» şi aşa vom merge, dar aş prefera alegerile generale“, a subliniat acesta.

Colegii de cabinet ai premierului britanic avertizează că ieșirea din UE riscă să rupă Marea Britanie și după summitul de la Salzburg o parte din conservatori se tem de un dezastru diplomatic „de dimensiunea crizei Suezului“, scrie media britanică.

Potrivit Guardian, tensiunea legată de Brexit și de posibilitatea lipsei unui acord cu Bruxelles a fost exacerbată de o săptămână diplomatică „dezastruoasă“ pentru Theresa May, în cursul căreia propunerile  sale au fost respinse în cadrul reuniunii liderilor europeni de la Salzburg.

În Guvernul britanic s-a iscat o adevărată furtună, iar conservatorii sunt preocupați de lipsa de susținere pentru proiectele actuale privind Brexitul ale premierului May, evocând că alegeri anticipate vor fi necesare la sfârșitul anului.

May a încercat să calmeze spiritele în facțiunile din partidul său aflate în „război“, dar un Brexit fără un acord cu UE nemulțumește și îngrijorează și întreprinderile, nu numai politicienii britanici. 

Un important donator conservator a declarat că lipsa unui acord „va accelera preocupările întreprinderilor și va sfârși prin a ne face să trecem printr-o serie de evenimente catastrofale. Este ca în criza Suezului. Nu știți care vor fi consecințele neprevăzute. Următoarele trei săptămâni ar putea schimba totul. Criza Suezului a durat luni de zile și a generat unele mari schimbări în istoria politicii britanice“.

Frontiera irlandeză, obstacolul principal

Fără un acord asupra frontierei Irlandei, UE a reafirmat că nu va exista acord privind Brexit și în acest caz nu va exista nici perioada de tranziție sau acord comercial între Regatul Unit și vecinii săi europeni.

Amplasarea unei frontiere între Marea Britanie și Irlanda de Nord, care va rămâne în piața unică și în uniunea vamală ale UE, va relansa dezbaterile asupra locului Scoției în regat, care nici aceasta nu dorește să părăsească UE.

Bruxelles vrea garanții că după Brexit va putea controla mărfurile ce vor tranzita între UE și Marea Britanie. Fără acest control, responsabilii UE se tem că va fi imposibilă împiedicarea importurilor ilegale sau falsificarea taxelor TVA.

Irlanda rămâne principalul obstacol pentru încheierea unui acord asupra Brexit și clasa politică britanică este afectată de tensiuni și dezacorduri care se răsfrâng asupra premierului Theresa May, mulți apreciind că nu este politicianul potrivit pentru gestionarea Brexitului.

Cum cele două părți (UE și Marea Britanie) nu au ajuns la un acord privind viitoarele lor relații comerciale înainte de 2020, Bruxelles a emis un „plan B“ cunoscut ca „backstop“, potrivit căruia Irlanda de Nord va rămâne supusă uniunii vamale a UE și numeroaselor reguli ale pieței unice, „un spațiu comun reglementar“, în care mărfurile vor putea circula liber.

Irlanda de Nord va trebui să aplice tarifele Uniunii asupra produselor din afară și va urma regulile UE în materie de securitate a produselor.

Dar Marea Britanie respinge categoric planul UE, premierul May considerând că amenință integritatea constituțională a regatului, ea fiind sub presiunea guvernului său minoritar care este susținut de partidul unionist democratic ce se opune vehement unui statut distinct pentru Irlanda de Nord.

Un raport sever al FMI subliniază riscurile de recesiune ale unui Brexit fără acord și șefa FMI, Christine Lagarde, a subliniat că o ieșire  dezordonată va avea „consecințe grave“ și economia britanică va începe rapid să se contracteze.   Articole similare :
06
dec.
brexit theresa may insista ca problema frontierei irlandeze va fi solutionata in negocierile privind relatiile comerciale cu ue
International
Premierul britanic Theresa May a discutat miercuri cu lidera Partidului Democrat Unionist din Irlanda de Nord DUP , Arlene Foster, în urma eșecului ajungerii la un acord cu privire la frontiera...

19
sep.
donald tusk anunta un summit european destinat brexitului
International
Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a anunţat miercuri că va convoca un summit european pe la jumătatea lunii noiembrie pentru finalizarea acordului cu Marea Britanie privind Brexitul, atrăgând însă atenţia...

24
sep.
brexit tensiune in marea britanie opozitia laburista ar vrea un nou referendum sau anticipate
International
Situație tensionată în Marea Britanie din cauza Brexit ului. Premierul Theresa May a convocat guvernul pentru a găsi soluții la impasul negocierilor cu Uniunea Europeană. În același timp, opoziția laburistă discută...

11
oct.
theresa may sustine ca londra si bruxelles ul se apropie de un acord privind statutul cetatenilor ue
International
Premierul britanic Theresa May a declarat miercuri în fața parlamentului de la Londra că guvernul ei și Uniunea Europeană sunt foarte aproape de un acord asupra statutului cetățenilor...

18
oct.
surse theresa may este favorabila mentinerii provinciei irlanda de nord in uniunea vamala europeana
International
Premierul Marii Britanii, Theresa May, a transmis la Bruxelles că este favorabilă rămânerii provinciei britanice Irlanda de Nord în uniunea vamală europeană în cazul în care nu se va ajunge...

comments powered by Disqus
Foto:


Evaluari pentru impozitare Wagner Invest Evaluari pentru impozitare Wagner Invest
Evaluari pentru impozitare
www.wagnerinvest.ro
Ultimele stiri : International:
Artilcole stiri grupate pe subiecte