Stiri de ultima ora

Progrese ale ONU în identificarea şi recuperarea de noi probe asupra crimelor grupării jihadiste Statul Islamic în Irak

Progrese ale ONU în identificarea şi recuperarea de noi probe asupra crimelor grupării jihadiste Statul Islamic în Irak
International
Remis luni Consiliului de Securitate al ONU, acest al patrulea raport anual al lui Karim Asad Ahmad Khan se bucură de o cooperare sporită a autorităţilor irakiene în misiunea sa "pentru a obţine înregistrări ale datelor despre apeluri" telefonice mobile de la companii irakiene.

Această cooperare a permis colectarea multor date referitoare la apeluri telefonice mobile, cartele SIM şi stocare informatică utilizate de Statul Islamic, precizează şeful echipei ONU. Ele ar putea accelera anchetele judiciare împotriva membrilor grupării jihadiste suspectaţi de crime împotriva tuturor comunităţilor din Irak, a apreciat el.

Karim Asad Ahmad Khan citează în special atacuri comise în august 2014 împotriva minorităţii Yazidi în regiunea Sinjar. Echipa de investigaţie a obţinut cu privire la acest subiect "peste 2 milioane de înregistrări ale apelurilor" şi informaţii de geolocalizare.

Au fost recuperate de asemenea şi date legate de moartea recruţilor militari irakieni în regiunea Tikrit în iunie 2014, a precizat acesta în raportul său de 21 de pagini.

Datorită contribuţiilor extrabugetare ale Regatului Unit şi SUA, anchetatorii ONU se vor ocupa de noi presupuse crime împotriva comunităţilor şiită, creştină, kaka i, shabak, sunnită şi turkmenă în Irak.

Creată de Consiliul de Securitate în 2017, echipa de investigaţii a ONU cuprinde în prezent 129 de membri, dintre care 49% sunt femei, provenind din lumea întreagă.

Potrivit ONU, masacrarea membrilor comunităţii yazidi, o minoritate kurdofonă persecutată de mult timp, ar putea constitui un genocid.

Statul Islamic, învins în Irak la sfârşitul anului 2017, a lăsat în urmă peste 200 de gropi comune în care s-ar putea afla până la 12.000 de cadavre, potrivit Naţiunilor Unite.
stiripesurse.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus