Stiri de ultima ora

Preşedintele şi premierul, agende separate la Bruxelles. Cu mesaje transmit Europei

Preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Sorin Grindeanu se află amândoi la Bruxelles, însă au agende separate. Iohannis se află la summit-ul UE, unde şefii de stat şi de guvern europeni se reunesc timp de două zile pentru a dezbate viitorul Uniunii Europene după ieşirea Marii Britanii, în timp ce Sorin Grindeanu participă la reuniunea liderilor din Partidul Socialiștilor Europeni care se întâlnesc în marja Consiliului European.

Sorin Grindeanu se află deja la Bruxelles unde va discuta cu înalți oficiali europeni cu privire la reuniunea Consiliului European din 25 martie, de la Roma, când se va discuta viitorul Uniunii Europene.

Deplasarea are ca scop participarea la reuniunea liderilor din Partidul Socialiștilor Europeni care se întâlnesc în marja Consiliului European din 9-10 martie.

Premierul a anunţat miercuri, după şedinţa de guvern, că a avut recent o întâlnire cu preşedintele Klaus Iohannis, pentru a discuta o poziţie comună cu privire la UE.

"Am avut discuţia cu preşedintele Iohannis, avem un punct de vedere comun şi l-a spus şi preşedintele Iohannis, l-am spus şi eu. M-am întâlnit cu preşedintele Iohannis", a declarat Grindeanu, întrebat dacă va avea o întâlnire cu preşedintele, aşa cum a sugerat marţi Liviu Dragnea.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat marţi seara, la un post de televiziune, că, în momentul de faţă, se reaşează polii de putere în Uniunea Europeană, iar preşedintele Klaus Iohannis nu trebuie lăsat singur în această chestiune.

Klaus Iohannis va fi la Bruxelles intrînd în program de maine dimineată, conform anuntului făcut de Donald Tusk pe site-ul oficial al Consiliului European. La ora 12 este programată şi o reuniune a liderilor PPE, unde ar putea fi prezent şi Iohannis.

Premierul se va întâlni, printre alţii, cu Christian Kern, cancelarul Republicii Austria, Stefan Löfven, premierul Suediei şi cu Bohuslav Sobotka, premierul Republicii Cehe. De asemenea, Grindeanu va participa la reuniunea Partidului Socialiștilor Europeni, organizată pentru pregătirea Consiliului European.

Potrivit unui anunţ al Guvernului, Grindeanu îi va asigura pe europeni de "angajamentul autorităților române pentru consolidarea și redinamizarea construcției europene" şi că "România este interesată să participe activ la susținerea unei Uniuni consolidate, bazată pe coeziune, solidaritate și în spiritul valorilor fundamentale".

Ce se discută liderii europeni la Bruxelles

Șefii de stat sau de guvern europeni se reunesc timp de două zile, dar fără premierul britanic Theresa May vineri, cum a devenit uzual pentru reuniunile consacrate viitorului Uniunii Europene după plecarea programată a Regatului Unit.
www.realitatea.net

Articole similare :
comments powered by Disqus