Stiri de ultima ora

Presa internaţională relatează despre decizia CCR privind revocarea lui Kovesi

Presa internaţională relatează despre decizia CCR privind revocarea lui Kovesi
International
Principalele agenţii internaţionale de ştiri, precum şi numeroase publicaţii din străinătate au relatat despre decizia Curţii Constituţionale cu privire la revocarea din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kövesi.

Presa internaţională relatează despre decizia CCR privind revocarea lui Kovesi

"Curtea Constituţională a României cere preşedintelui revocarea procurorului anticorupţie", titrează agenţia de ştiri Reuters.

"Încă de când Laura Codruţa Kovesi a preluat funcţia de procuror-şef al DNA în 2013, cazurile de condamnare au crescut substanţial, fiind laudată de Bruxelles, care monitorizează situaţia sistemului justiţiei în România", comentează jurnaliştii de la Reuters.

Agenţia menţionază că, potrivit deciziei Curţii Constituţionale, preşedintele nu are dreptul de a se opune unei cereri de revocare, iniţiată legal de un ministru de justiţie.

Site-ul politico.eu relatează că, miercuri, Curtea Constituţională i-a cerut preşedintelui Klaus Iohanns să demită procurorul-şef anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, pe care o descrie ca fiind "o figură principală în lupta anticorupţie împotriva unor politicieni de rang înalt".

Publicaţia menţionează că decizia a fost susţinută de şase din nouă judecători, în timp ce cotidianul New York Times afirmă că decizia fost luată într-o încercare de a pune capăt conflictului instituţional între preşedinţie şi Guvern.

"Sub conducerea ei, agenţia DNA a condamnat cu succes mai mulţi deputaţi, miniştri şi alţi oficiali de rang înalt pentru mită, fraudă, abuz de putere şi alte infracţiuni", adăugă jurnaliştii de la The New York Times.

"Revocarea lui Kovesi reprezintă o lovitură pentru agenţie, respectată de cetăţenii români, de Uniunea Europeană şi de Statele Unite. Curtea Constituţională îşi va argumenta decizia joi".

Articole similare :
comments powered by Disqus