Stiri de ultima ora

Poroşenko 2.0: preşedintele ucrainean, campanie electorală cu rockeri şi postări pe reţelele de socializare

Poroşenko 2.0: preşedintele ucrainean, campanie electorală cu rockeri şi postări pe reţelele de socializare
International
Flancat de către cântăreţi rock cu salopete galbene şi tricouri negre cu cranii pe ele, preşedintele Ucrainei Petro Poroşenko şi-a strâns pumnul, a dansat pe ritmul muzicii şi le-a făcut cu mâna susţinătorilor din afara stadionului de fotbal din Kiev, duminică, scrie Reuters.

Prezent pe o scenă plină cu oameni tineri, el a transmis un mesaj oponentului său absent, actorul de comedie Volodimir Zelenski, înaintea celui de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, care va avea loc pe 21 aprilie.

„Sunt încântat că atât de mulţi tineri sunt aici cu noi, astăzi. Volodimir Oleksandrovici, auzi acum vocea Kievului, voicea Ucrainei, tineretul său. Tinerii sunt cu noi. Tinerii reprezintă forţa din fruntea statului nostru“, a spus el, duminică.

Poroşenko şi-a restartat campania, după ce Zelenski a câştigat un număr aproape dublu de voturi faţă de el în primul tur al alegerilor, care a avut loc pe 31 martie, făcând apel în special la votanţii mai tineri, care sunt deziluzionaţi de corupţie şi de schimbările care se lasă aşteptate.

Preşedintele şi-a cerut iertare pentru greşelile din trecut, precum instalarea apropiaţilor din afaceri în poziţii importante din administraţie, a promis că va fi mai tyransparent în transmiterea deciziilor şi a promis că va aduce mai mulţi oameni tineri în echipa sa, dacă alegătorii îi vor mai acorda o şansă.

În joc este conducerea unei ţări aflată la frontiera luptei Occidentului cu Rusia, după anexarea Crimeei din 2014 şi apariţia insurgenţei susţinute de Kremlin în estul Ucrainei, un conflict care a dus la moartea a 13.000 de oameni.

Dacă va fi ales, Zelenski a promis că a păstra Ucraina pe calea pro-occidentală, va face reforme şi va lupta împotriva corupţiei. Investitorii îl privesc ca pe o necunoscută, dar echipa sa a încercat să-i asigure că acesta va păstra programul de împrumut al ţării cu Fondul Monetar Internaţional pe calea cea bună.

Într-un interviu de vineri pentru Reuters, Poroşenko a spus că strategia pentru primul tur a fost aceea de a le reaminti ucrainenilor să fie mândri de ţara lor şi să nu ia în seamă catalogarea Rusiei, care a numit ţara un stat eşuat.

Însă pentru al doilea tur, el a adoptat un ton mai smerit cu votanţii, în timp ce l-a catalogat pe Zelenski drept un bufon populist.

„În primul rând, unii oameni sunt dezamăgiţi. Şi ar trebui să le deschidem inimile, să batem la uşile lor, ar trebui să le spunem că <>“, a spus Poroşenko.

„Nu-i credeţi pe populişti, nu credeţi în decizia simplă la o întrebare complicată. Vă reamintesc că suntem o ţară în stare de război“, a afirmat preşedintele de la bordul avionului său, în drum spre vizitele programate de la Berlin şi Paris.

Poroşenko a vrut să sublineze şi prerogativele sale legate de reforme. El a înfiinţat o instanţă specială îndelung aşteptată pentru judecarea dosarelor de corupţie şi a eliberat din funcţie un guvernator regional acuzat de incompetenţă.

Întrebat dacă mai are pregătite surprize pentru al doilea tur, Poroşenko a răspuns: „Credeţo că lansarea unei instanţe anticorupţie este o surpriză? Eu cred că este parte a programului meu.

Răspunsul la întrebarea dumneavoastră este cu siguranţă <>. Am câteva surprize pentru ultima săptămână“, a spus el, refuzând să ofere detalii. „Altfel nu ar mai fi o surpriză“.

Poroşenko consideră că are timp să micşoreze distanţa dintre el şi Zelenski, dar va trebui să acţioneze foarte repede.

Un sondaj al companiei Reiting, de săptămâna trecută, îl arată pe Zelenski cu 61 la sută din voturi, în timp ce Poroşenko ar avea doar 24 la sută. Şi 41 la sută dintre vontanţii lui Zelenski spun că votul lor este mai degrabă împotriva lui Poroşenko, decât pentru actorul de comedie.

„De unde va face rost de voturi adiţionale rămâne o problemă pentru Poroşenko. Asta pentru că votul de protest va continua să domine“, a spus directorul think-tank-ului Penta, din Kiev.

Preşedinte sau om de spectacol

Un actor de comedie fără experienţă anterioară, Zelenski a condus o campanie atipică, ce a fost apreicată în special de generaţia mai tânără, care se pricepe la navigarea pe internet.

Evitând mitingurile tradiţionale, aceasta s-a bazat, în schimb, pe postări neconvenţionale în social media, spectacole de comedie şi aluzii la un serial TV, unde Zelenski joacă rolul unui profesor care devine preşedinte.

Luptând pentru acest spaţiu, Poroşenko a lansat un canal pe aplicaţie de mesagerie Telegram, anunţându-l pe Twitter cu o poză a două femei care-şi fac un selfie cu el.
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus