Stiri de ultima ora

Polonia intenţionează să achiziţioneze armament în valoare de 44 de miliarde de euro până în 2026, anunţă Guvernul

Polonia intenţionează să achiziţioneze armament în valoare de 44 de miliarde de euro până în 2026, anunţă Guvernul
International
Polonia intenţionează să cheltuiască 185 de miliarde de zloţi (44 de miliarde de euro) în vederea modernizării armatei sale, până la orizontul lui 2026, prin achiziţionarea unor avioane de luptă, elicoptere şi submarine, a anunţat joi ministrul Apărării Mariusz Blaszczak, relatează AFP.

Acest nou material ar urma să fie desfăşurat ”în principal” în estul Poloniei, pe flancul de est al NATO, în faţa unei Rusii care provoacă îngrijorări după anexarea Crimeei în 2014 şi în urma unor acuzaţii la adresa Moscovei de încălcare a Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare (INF).

”Este vorba despre un drum de urmat, de o bază de plecare în vederea dezvoltării”, a anunţat Mariusz Blaszczak.

Între achiziţiile prioritate, ministrul a citat 32 de noi avioane de luptă, de generaţia a cincea, care să înlocuiscă avioanele de tip MiG-29 şi Su-22, de concepţie sovietică, deja ”lipsite de mare valoare de luptă, inutile”, submarine şi elicoptere pentru Marină şi alte aparate de luptă, dar şi sisteme de apărare de tip sol-aer.

Mariusz Blaszczak nu a făcut vreo precizare cu privire la termenele noilor achiziţii şi nici la noul material avut în vedere.

În martie 2018, Polonia a cumpărat sistemul american antirachetă de tip Patriot, în sumă de 4,7 miliarde de dolari (3,8 miliarde de euro), vizând să-i consolideze apărarea antiaeriană.

În contextul în care bugetul polonez al Apărării reprezintă 2% din PIB, Polonia este unul dintre elevii cuminţi ai NATO în domeniul cheltuielilor militare.
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus