Stiri de ultima ora

Polonia fierbe după ce Netanyahu i-a asociat pe polonezi cu Holocaustul: Ambasadoarea Israelului la Varșovia a încercat fără succes să calmeze spiritele

Polonia fierbe după ce Netanyahu i-a asociat pe polonezi cu Holocaustul: Ambasadoarea Israelului la Varșovia a încercat fără succes să calmeze spiritele
International
Ministerul polonez de Externe a anunţat vineri că a convocat-o pe ambasadoarea Israelului la Vaşovia, Anna Azari, în urma publicării în presa israeliană a unor declaraţii atribuite premierului Benjamin Netanyahu despre rolul polonezilor în Holocaust, relatează AFP, potrivit news.ro.

Declaraţiile lui Netanyahu, dezminţite între timp de Ambasada Israelului în Polonia, au provocat scandal în ţară şi aproape au deraiat un summit al Grupului de la Vişegrad - din care fac parte Polonia, Slovacia, Cehia şi Ungaria -, prevăzut săptămâna viitoare la Ierusalim.

”Eu am asistat la conferinţa de presă a premierului. El nu a spus că naţiunea poloneză a colaborat cu naziştii, ci doar că nimeni nu a fost judecat pentru că a evocat aceşti polonezi care au colaborat” cu ocupanţii nazişti, a scris Anna Azari, ambasadoarea Israelului în Polonia, într-o dezminţire publicată în noaptea de joi spre vineri.

Potrivit presei israeliene - între care cotidienele Jerusalem Post, Haaretz şi The Times of Israel, care au participat joi la un punct de presă al lui Netanyahu, în marja Conferinţei de la Varşovia cu privire la Orientul Mijlociu -, premierul israelian ar fi vorbit despre ”colaborarea” polonezilor cu naziştii în Holocaust.

Transcrierea oficială a declaraţiilor lui Benjamin Netanyahu nu a fost publicată.

Premierul israelian ar fi răspuns astfel unei întrebări despre o controversată lege poloneză care a provocat, anul trecut, indignare în Israel şi Statele Unite.

Legea prevedea pedepsirea cu închisoarea a persoanelor care atribuie ”responsabilitatea sau coresponsabilitatea naţiunii sau statului polonez în crime comise de al Treilea reich german”.

Între timp, un amendament a anulat sancţiunile penale prevăzute în textul iniţial.

Preşedintele Andrzej Duda s-a oferit să găzduiască reuniunea Grupului de la Vişegrad la Varşovia, însă o purtătoare de cuvânt a precizat ulterior că summitul va avea loc, aşa cum s-a prevăzut, la Ierusalim.

Un colaborator apropiat al preşedintelui Duda şi-a exprimat vineri satisfacţia faţă de faptul că a obţinut explicaţii israeliene despre ”ceea ce pare să fie o manipulare de presă dăunătoare”.

La rândul său, ambasadoarea israeliană a subliniat, într-un comunicat publicat de agenţia poloneză de ştiri PAP, că Benjamin Netanyahu ”aşteaptă cu nerăbdare să se întâlnească cu premierul (polonez Mateusz) Morawiecki săptămâna viitoare”.
stiripesurse.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus