Stiri de ultima ora

Petrolul iranian ridică o furtună internațională: aurul negru încinge spiritele între Statele Unite și Uniunea Europeană

Petrolul iranian ridică o furtună internațională: aurul negru încinge spiritele între Statele Unite și Uniunea Europeană
International
De asemenea, președintele Iranului, Hassan Rouhani, a declarat sâmbătă, potrivit News.ro, că Iranul trebuie să se împotrivească sancţiunilor aplicate de Statele Unite prin continuarea exportării propriului petrol şi creşterea exporturilor de alte produse.

„America încearcă să reducă rezervele noastre străine... Aşadar, suntem nevoiţi să mărim veniturile din valută şi să reducem cheltuielile monedei noastre. Anul trecut, am avut exporturi în afara petrolului de 43 de miliarde de dolari. Trebuie să creştem producţia şi exporturile noastre şi să rezistăm planurilor Americii împotriva vânzării petrolului nostru”, a spus el.

Washingtonul a cerut ca ţările care cumpără petrol iranian să oprească aceste achiziţii începând cu 1 mai sau vor fi vizate de sancţiuni. SUA vor să forţeze Iranul să nu mai producă uraniu slab îmbogăţit şi să îşi extindă centrala nucleară.

Faptul că Statele Unite ale Americii au devenit cel mai important producător de petrol din lume, i-a permis președintelui Donald Trump să instituie sancțiuni împotriva Venezuelei și Iranului, comentează CNN, potrivit Mediafax.

Însă Statele Unite nu se pot baza exclusiv pe petrolul intern. Pentru a preveni creșterile exacerbate ale prețurilor, Washington are în continuare nevoie de producătorii OPEC. Anunțul de luna trecută, de la Casa Albă, referitor la sancțiunile lui Donald Trump aplicate Iranului, a generat angajamente suplimentare din partea Arabiei Saudite și a Emiratelor Arabe Unite. Cele două națiuni membre OPEC au declarat, potrivit Administrației Trump, că vor „lua măsuri timpurii” pentru a face față cererii globale de petrol, pe măsură ce exporturile iraniene vor scădea.

Pentru a asigura liniștea piețelor, oficialii administrației americane au invocat producția uriașă de petrol din Statele Unite. Producția americană a crescut de la aproximativ 5 milioane de barili pe zi la începutul anului 2009, la aproape 12 milioane de astăzi, potrivit US Energy Information Administration.

„Suntem mult mai puțin dependenți de petrolul străin decât am fost înainte”, a spus Jason Bordoff, profesor în cadrul Columbia University și fost consilier în domeniul energiei al președintelui Barack Obama.

Doar statul Texas a produs mai mult petrol decât Irakul, al doilea cel mai mare producător al OPEC, timp de șase luni la rând, potrivit S & P Global Platts. Texas și-a dublat producția de țiței în șase ani, până la un record de 4,9 milioane de barili, în decembrie.

Exporturile americane de țiței s-au accentuat în urma deciziei Congresului de a anula interdicția de 40 de ani, privind vânzările străine, în 2015.

Situația actuală începe să prezinte consecințe geopolitice semnificative. Spre exemplu, Uniunea Europeană, care încearcă să-și reducă dependența față de Rusia, și-a intensificat importurile de gaze naturale din Statele Unite.
stiripesurse.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus