Stiri de ultima ora

Organizaţia Mondială a Sănătăţii anunţă încetarea epidemiei de Ebola în Sierra Leone

Organizaţia Mondială a Sănătăţii anunţă încetarea epidemiei de Ebola în Sierra Leone
International
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat sâmbătă încetarea epidemiei de Ebola în Sierra Leone, după o perioadă de 42 de zile în care nu s-au depistat cazuri de infectare cu virusul mortal, relatează DPA în pagina electronică.

"Sierra Leone a ajuns în această fază mulţumită eforturilor şi angajamentului extraordinare în lupta împotriva acestei epidemii de Ebola fără precedent în istoria omenirii", subliniază OMS într-un comunicat.

Perioada de 42 de zile în care nu au apărut infectări noi reprezintă două cicluri de incubare a virusului Ebola.

Epidemia a ucis aproximativ 3.600 de persoane în Sierra Leone de la înregistrarea primului caz, în mai 2014, a anunţat doctorul Anders Nordstrom, reprezentantul OMS pentru această ţară.

Peste 200 de lucrători în domeniul sănătăţii au murit în Sierra Leone, a precizat el.

Încetarea epidemiei a fost declarată şi în Liberia vecină, în septembrie. De atunci, au fost înregistrate doar câteva cazuri izolate în Guineea.

Sierra Leone intră de-acum în stare de alertă ridicată, în cadrul viitoarei faze - pe o perioadă de 90 de zile - în care monitorizează şi izolează eventuale noi cazuri.

OMS a salutat leadershipul puternic de care a dat dovadă Guvernul în mobilizarea resurselor necesare în lupta împotriva virusului extrem de infecţios.

"Avem acum ocazia unică de a susţine Sierra Leone într-un efort de a construi un sistem public de sănătate puternic şi rezistent, care să fie pregătit să detecteze şi să răspundă unei viitoare apariţii a bolii sau oricărei alte ameninţări la adresa sănătăţii publice", a declarat Nordstrom.

Ebola, un virus transmisibil prin contactul cu sânge sau fluide corporale, provoacă o hemoragie masivă şi prezintă o rată a mortalităţii de până la 90% în cazul în care boala nu este tratată.

Potrivit ONU, Sierra Leone este una dintre cele mai sărace ţări din lume. Un război civil de peste un deceniu, care s-a încheiat în 2002, a devastat economia şi a distrus infrastructura ţării.

"Epidemia de Ebola a decimat familii, sistemul de sănătate, economia şi structurile sociale", a deplâns Nordstrom, subliniind că a venit vremea "recuperării".

Însă cercetători au avertizat că această criză provocată de Ebola ar putea să nu se fi încheiat, după ce un studiu a dezvăluit că supravieţuitori bărbaţi pot purta elemente ale virusului în spermă timp de până la nouă luni.

Directorul Centrelor americane pentru Prevenţia şi Controlul Bolilor (CDC) Tom Frieden, implicat în studiu, a avertizat, de asemenea, că numeroşi supravieţuitori ai epidemiei de Ebola se confruntă cu probleme de sănătate.

OMS estimează că aproximativ 11.300 de persoane au murit după ce au contractat virusul Ebola în Liberia, Sierra Leone şi Guineea.
www.gandul.info

Articole similare :
comments powered by Disqus