Stiri de ultima ora

Opoziția britanică și-ar dori un nou referendum cu privire la Brexit. Theresa May ar putea convoca alegeri anticipate

Opoziția britanică și-ar dori un nou referendum cu privire la Brexit. Theresa May ar putea convoca alegeri anticipate
International
Premierul Marii Britanii, Theresa May, ar putea convoca alegeri legislative anticipate în contextul crizei Brexit, afirmă surse guvernamentale, deşi zvonurile au fost infirmate oficial de Downing Street, iar Partidul Laburist (de opoziţie) ar putea cere un nou referendum privind apartenenţa la UE, conform mediafax

Consilierii premierului Theresa May au iniţiat în secret elaborarea unor planuri de urgenţă pentru organizarea alegerilor parlamentare anticipate în noiembrie, scopul fiind obţinerea majorităţii necesare pentru menţinerea în funcţie, în contextul în care liderii Uniunii Europene au respins planul britanic pentru un acord privind relaţiile bilaterale post-Brexit, afirmă surse citate de Sunday Times.

Doi oficiali de la Downing Street au declarat că Theresa May s-a simţit umilită la summitul european de la Salzburg, astfel că vrea să obţină susţinere politică pentru un nou plan privind relaţia cu UE. Planul Theresei May a fost contestat atât de politicieni britanici, inclusiv din Partidul Conservator, cât şi de liderii europeni.

Un alt oficial britanic a evocat chiar posibilitatea demisiei Theresei May. Guvernul conservator de la Londra are majoritate în Camera Comunelor doar cu ajutorul unei mici formaţiuni din provincia britanică Irlanda de Nord.

Downing Street a negat informaţiile privind convocarea alegerilor anticipate.

Pe de altă parte, Jeremy Corbyn, liderul Partidului Laburist (de opoziţie), a evocat posibilitatea de a cere un nou referendum privind apartenenţa Marii Britanii la UE şi privind acordul Brexit. Corbyn a cerut o dezbatere la nivelul formaţiunii de centru-stânga. "Voi susţine ce va rezulta din această conferinţă. Eu nu cer un nou referendum, eu sper să ajungem la un acord în sensul unui scrutin anticipat. Dar eu am fost ales pentru a-i reprezenta pe membrii partidului. Deci, dacă la conferinţă se va lua o decizie, nu mă voi sustrage răspunderii, voi acţiona în consecinţă", a spus Corbyn, citat de Sunday Mirror.

"Va exista un vot clar la conferinţă. Să vedem rezultatul. În mod clar, sunt obligat de sistemul democratic din partidul nostru", a explicat Corbyn pentru BBC.

Theresa May a denunţat "impasul" negocierilor pe tema Brexit şi a cerut "respect" din partea UE

Negocierile dintre Marea Britanie şi Uniunea Europeană pe tema Brexit sunt "în impas", a afirmat vineri premierul britanic, Theresa May, după ce liderii europeni au respins planul Londrei privind viitoarele relaţii bilaterale. "Marea Britanie a tratat Uniunea Europeană doar cu respect şi se aşteaptă la acelaşi lucru. Relaţia bună la finalul acestui proces depinde de acest lucru", a spus Theresa May.

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a respins planul britanic privind relaţiile bilaterale post-Brexit fără a explica de ce şi fără a oferi o alternativă, a spus Theresa May. "Acest lucru nu este acceptabil în această etapă a negocierilor; nu poate fi respins acest plan fără o explicaţie detaliată sau fără prezentarea unei alte propuneri", a subliniat premierul britanic, conform postului ITV. Theresa May a explicat că există două probleme principale în negocierile pe tema Brexit: viitoarea relaţie economică între Marea Britanie şi Uniunea Europeană şi frontiera între provincia britanică Irlanda de Nord şi Irlanda, stat UE. "Suntem cu toţii de acord că tratatul final trebuie să includă un element care să garanteze că nu va reapărea frontieră între Irlanda şi Irlanda de Nord. Dar Uniunea Europeană propune realizarea acestui lucru prin menţinerea efectivă a Irlandei de Nord în uniunea vamală. După cum am spus deja, acest lucru este inacceptabil. Nu vom accepta niciodată aşa ceva, ar însemna destrămarea ţării noastre", a argumentat Theresa May.

Liderii statelor Uniunii Europene au menţinut, cu ocazia summitului informal din oraşul austriac Salzburg, presiunile asupra premierului Marii Britanii, Theresa May, cerându-i garanţii privind frontiera dintre provincia britanică Irlanda de Nord şi Irlanda. Liderii celor 27 de ţări UE au cerut flexibilitate din partea Londrei privind frontiera cu Irlanda, condiţionând viitoarea relaţie bilaterală de acordarea unui statut special Irlandei de Nord. "Avem principii foarte clare referitoare la integritatea pieţei unice şi mai ales în privinţa frontierei irlandeze", a declarat preşedintele Franţei, Emmanuel Macron. "Avem nevoie de o propunere a Marii Britanii care să menţină statutul special în acordul de ieşire din UE", a precizat Macron.

"Suntem pregătiţi pentru orice eventualitate. Dar cred că trebuie să ne dublăm eforturile în următoarele două săptămâni, pentru a ne asigura că vom avea un acord", a spus premierul Irlandei, Leo Varadkar.

Uniunea Europeană şi Marea Britanie trebuie să înregistreze progrese substanţiale pentru a ajunge la un eventual acord pe tema Brexit până în noiembrie, a afirmat cancelarul Germaniei, Angela Merkel. "Este clar că avem nevoie de progrese substanţiale până în octombrie şi că trebuie să finalizăm totul în noiembrie", a precizat Angela Merkel. "Am parcurs deja un drum lung privind acordul de ieşire" a Marii Britanii din UE, "dar avem mult de lucru în privinţa viitoarei relaţii" bilaterale, a subliniat Angela Merkel.

Articole similare :
comments powered by Disqus