Stiri de ultima ora

Noi discuții pentru stabilirea calificărilor viitorului procuror-șef european: se încadrează L. C. Kovesi?

Noi discuții pentru stabilirea calificărilor viitorului procuror-șef european: se încadrează L. C. Kovesi?
International
"În a doua parte a întâlnirii, Consiliul a avut oportunitatea să sublinieze ceea ce percepe drept principalele calificări pe care primul şef al EPPO ar trebui să le aibă. Printre acestea se află experienţa extinsă, independenţa deplină, capacitatea de a lucra într-un mediu multicultural, abilităţile de manager. Este important să observăm că acesta va fi primul şef al EPPO, avem nevoie cu adevărat de un constructor care va stabili structura completă a noului birou. Consiliul a comparat aceste calificări cu CV-ul candidatului nostru preferat, Dl Bohnert", a adăugat oficialul citat.

Potrivit acestuia, Parlamentul European şi-a prezentat apoi viziunea privind EPPO, dar nu a intrat în detalii privind candidaţii.

"Următoarea întâlnire va avea loc pe 4 aprilie. Deşi nu există un termen limită strict pentru nominalizarea şefului EPPO, sperăm că se vor face paşi decisivi pentru a avea o nominalizare finalizată în mandatul acestui Parlament", a mai afirmat oficialul UE.

În cazul în care echipele de negociere ale Parlamentului European şi Consiliului UE nu vor ajunge la un acord pe 4 aprilie, următoarea şi ultima dată prevăzută pentru aceste negocieri este 10 aprilie.

Pe 8 martie, preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani , i-a trimis ministrului delegat pentru afaceri europene George Ciamba, preşedinte în exerciţiu al Consiliului UE, scrisoarea oficială prin care l-a anunţat că Laura Codruţa Kovesi este candidata Parlamentului European pentru funcţia de procuror-şef european şi, de asemenea, i-a comunicat componenţa echipei de negociere a legislativului comunitar în viitoarele discuţii cu Consiliul.

În scrisoare, Antonio Tajani a menţionat că, în conformitate cu reglementările în vigoare, Parlamentul şi Consiliul numesc de comun acord procurorul-şef european pentru un mandat de 7 ani care nu poate fi reînnoit, plecând de la o listă scurtă de candidaţi calificaţi întocmită de comitetul de selecţie al EPPO.

"La întâlnirea de pe 7 martie, Conferinţa Preşedinţilor a decis că doamna Laura Codruţa Kovesi este candidata Parlamentului şi a mandatat o echipă formată din trei negociatori (...) să susţină această poziţie în viitoarele discuţii cu Consiliul privind numirea procurorului-şef european", se mai menţionează în scrisoare.

Cei trei eurodeputaţi mandataţi să negocieze cu Consiliul UE în acest dosar sunt britanicul Claude Moraes (grupul Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor - S&D), preşedintele Comisiei pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne a PE (LIBE), eurodeputata germană Ingeborg Grässle (grupul Partidului Popular European - PPE), preşedinta Comisiei pentru control bugetar a PE (CONT), şi eurodeputata olandeză Judith Sargentini (grupul Verzilor), vicepreşedintă a Comisiei LIBE.
stiripesurse.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus