Stiri de ultima ora

Newsweek: Israelienii au trait intr-un univers paralel in timpul razboiului din Gaza

Newsweek: Israelienii au trait intr-un univers paralel in timpul razboiului din Gaza
International
Dar populatia israeliana a trait aceasta perioada de razboi intr-un univers paralel fata de restul lumii, pentru ca ea nu a perceput cu adevarat realitatea, fiind rupta de comunitatea mondiala, potrivit unei analize Newsweek .

Negocierile pentru o incetare a focului pe termen lung si incheierea unui acord provizoriu politic au inceput la Cairo, Egipt .

Nimeni nu se asteapta ca razboiul sa se reia, in acest moment. In privinta acordurilor politice este prea devreme pentru a sti la ce sa ne asteptam.

Israelul va cere, probabil, un fel de demilitarizare a Fasiei Gaza in schimbul reconstructiei acesteia. Gruparea Hamas, in schimb, va solicita libera circulatie a marfurilor si persoanelor, in si din Fasia Gaza.

Nu este clar la ce acord se va ajunge intre cele doua parti. Jucatorul cheie de aceasta data este Egiptul, ale carui interese strategice sunt mai apropiate de Israel, decat de Hamas.

Actualul guvern al Egiptului vede Hamas ca o extensie a inamicului sau, Fratia Musulmana. Egiptul controleaza trecerea frontierei dintre Fasia Gaza si Egipt, la Rafach.

Televiziunea din Israel nu a aratat varsarea de sange din Gaza

In ceea ce priveste numarul victimelor razboiului, potrivit Fortelor de Aparare din Israel (IDF) in Gaza au fost ucise 1.798 de persoane, dintre care conform Israelului, 800-900 au fost combatanti Hamas. Israelul ar fi pierdut 64 de soldati si 3 civili.

Hamas a tras 3.361 de rachete, dintre care 584 au fost interceptate, 115 au aterizat in zonele populate, 2.542 in zone deschise, iar 120 in Gaza.

Toate rachetele trase in regiunea Tel Aviv au fost interceptate. Singurul castigator clar al razboiului a fost tehnologia sistemului Iron Dome din Tel Aviv.

In schimb, economia israeliana a suferit mult mai mult. Vanzarile din tara au scazut cu 20%, iar afacerile din Sud au fost afectate mai mult decat in restul tarii.

Israelienii inteleg ca acest razboi din Gaza a afectat in mod clar imaginea publica a Israelului in lume. Guvernele lumii par sa inteleaga mai bine nevoia Israelului de a actiona, decat oamenii din intreaga lume.

Imaginile din mass-media al civililor morti au ingrozit o mare parte din lume. Israelienii s-au indepartat de la unele dintre dilemele morale ale razboiului. Televiziunea israeliana nu a aratat prea mult imagini ale mortii si distrugerilor din Fasia Gaza, ea concentrandu-se pe problemele cu care s-au confruntat trupele israeliene.

Intr-un fel, israelienii au trait intr-un Univers paralel fata de restul lumii, si prin urmare nu inteleg de ce s-au suparat atatia oameni pe Israel, sustin jurnalistii de la Newsweek.
www.ziare.com

Articole similare :
comments powered by Disqus