Stiri - Editia din date de 03-08-2014

Arhiva stiri din data de:
03-08-2014 Stiri de ultima ora din

NASA va încerca să producă oxigen pe Marte cu ajutorul următorului său robot trimis pe planetă

International
Agenţia spaţială americană (NASA) va încerca, cu ajutorul următorului său robot trimis pe Marte, să producă oxigen la suprafaţa planetei roşii, informează bbc.co.uk.

Următorul robot pe care NASA îl pregăteşte pentru Marte ar trebui să ajungă pe planeta roşie în jurul anului 2021.

Robotul va trebui să realizeze pe Marte şapte experimente ştiinţifice, care au ca scop să deschidă calea pentru viitoare misiuni cu echipaj uman şi să caute urme ale unor forme de viaţă.

Printre cele şapte experimente pe care acest robot le va realiza se numără transformarea dioxidului de carbon, care domină atmosfera rarefiată a planetei, în oxigen. Oxigenul ar fi util pentru viitoarele misiuni cu echipaj uman, precum şi pentru producerea combustibilului necesar pentru misiunile de întoarcere pe Terra.

Proiectul a fost anunţat de administratorul NASA John Grunsfeld.

Roverul Mars 2020, conceput pe baza proiectului Curiosity, robotul care în prezent se află pe planeta roşie, va fi lansat în iulie-august 2020 şi ar trebui să coboare pe suprafaţa lui Marte în 2021, după o călătorie de nouă luni. Greutatea sa totală va fi de 950 de kilograme, iar instrumentele cu care va fi echipat valorează 130 de milioane de dolari.

În total, robotul va costa 1,9 miliarde de dolari.

NASA a decis să micşoreze numărul de instrumente cu care va echipa robotul - cele de pe Curiosity cântăresc 75 de kilograme - pentru a face loc unor echipamente în care vor fi stocate mostrele de roci prelevate de pe Marte. NASA speră că aceste mostre vor fi aduse pe Terra în timpul unor misiuni viitoare.

Producerea de oxigen pe Marte este un proiect ambiţios, întrucât combustibilii necesari misiunilor de întoarcere sunt grei şi scumpi. De asemenea, o rezervă de oxigen ar fi esenţială astronauţilor care ar ajunge pe Marte.

Anunţul privind viitorul rover creat de NASA vine după cel potrivit căruia micul robot Opportunity, lansat de NASA pe Marte în 2004, este vehiculul care a parcurs cea mai lungă distanţă în spaţiul extraterestru. Astfel, de la sosirea pe Marte, Opportunity, propulsat cu ajutorul energiei solare, a parcurs 40 de kilometri, doborând recordul anterior stabilit de robotul Lunokhod 2, lansat de fosta URSS pe Lună în 1973.

În prezent, Opportunity explorează craterul Endeavour de pe Marte. "Descendentul" său, robotul Curiosity, a parcurs la rândul său 8,6 kilometri de când a ajuns pe Marte, în august 2012.

Potrivit NASA, Lunokhod 2, care a ajuns pe Lună pe 15 ianuarie 1973, a parcurs 39 de kilometri în mai puţin de cinci luni. Această cifră se bazează pe calcule recente realizate cu ajutorul unor imagini transmise de un modul de recunoaştere aflat pe orbita Lunii, pe care se pot vedea urmele lăsate de Lunokhod pe solul lunar.



Articole similare :
03
aug.
nasa vrea sa produca oxigen pe marte
Stiinta-sanatate
Agenţia spaţială americană NASA va încerca, cu ajutorul următorului său robot trimis pe Marte, să producă oxigen la suprafaţa planetei roşii, informează bbc.co.uk, citat de Mediafax. Următorul robot pe care...

03
aug.
nasa va incerca sa produca oxigen pe marte
Economic
Agentia spatiala americana NASA va incerca, cu ajutorul urmatorului sau robot trimis pe Marte, sa produca oxigen la suprafata planetei rosii. Urmatorul robot pe care NASA il pregateste pentru Marte...

04
aug.
proiect ambitios al nasa pe planeta marte
International
Agenţia spaţială americană vrea să producă oxigen pe Marte. Acest lucru s ar putea întâmpla odată cu trimiterea următorului robot al NASA pe planeta roşie, potrivit BBC. Maşinăria ar trebui să...

29
iul.
robotul opportunity a stabilit un nou record mondial de distanta parcursa in spatiul extraterestru
Stiinta-sanatate
Micul robot Opportunity, lansat de NASA pe Marte în 2004, este vehiculul care a parcurs cea mai lungă distanţă în spaţiul extraterestru, a anunţat, luni, Agenţia spaţială americană, citată de...

08
iul.
noua ani si 35 de kilometri pe marte roverul opportunity sarbatoreste 10 ani de la lansarea de pe terra
Actualitate
Roverul Opportunity, care continuă să funcţioneze pe Marte mult timp după ce misiunea sa ar fi trebuit să se fi încheiat, se află acum la o distanţă de 2 kilometri...

comments powered by Disqus
Foto:






Evaluari pentru impozitare Wagner Invest Evaluari pentru impozitare Wagner Invest
Evaluari pentru impozitare
www.wagnerinvest.ro




Ultimele stiri : International:
Artilcole stiri grupate pe subiecte